Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

A képviselő válaszol...: Hogyan lehet újra nyitni?

Újbuda   |   2021, február 24 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ezt a kérdést tettük fel a képviselőknek: Véleményük szerint milyen feltételek teljesülésével (pl. oltások száma), milyen módszerekkel/fokozatokkal (pl. vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása, bizonyos tevékenységek „oltási igazolvány”-hoz kötése stb.) lehet „újranyitni” az országot, Újbudát?

Bedő Dávid: Nyissuk újra Magyarországot! – De ésszel!

A kormány nemcsak a magyarok egészségét, de a megélhetésüket is képtelen volt megvédeni a koronavírus-járványtól: az országszerte bezárt és kiadó boltok, vendéglátóhelyek a kormány gazdaságvédelmi kudarcának jelképeivé váltak, és közben teljes szektorok kerültek az összeomlás szélére.

A jelenlegi szabályozás ráadásul sok szempontból értelmetlen: miközben maszkban nem lehet kiülni egy kávézó teraszára, este 9-kor pedig nem mehetünk le sétálni, a 7 órás boltzárással egy helyre zsúfolnak mindenkit, aki munka után vásárolna be.

A Momentum ezért azt javasolja, hogy nyissuk újra Magyarországot – de ésszel, egy átlátható nyitási tervet követve.
A Momentum Mozgalom 5+1 javaslata:

Tolják ki a kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára.

Ezzel együtt tegyék lehetővé az üzletek nyitvatartását este 9 óráig.

Részlegesen nyissák meg a szabadtéri vendéglátóhelyeket és teraszokat – 50 százalékos kapacitással.

Részlegesen nyissák meg a mozikat és színházakat – 30 százalékos kapacitással.

Engedélyezzék a belföldi turizmust.

+1. A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és mentesítsék őket az összes korlátozás alól.
A kormány teljesen magukra hagyta a turizmusból, vendéglátásból élőket, akik a kötelező zárvatartás és a megfelelő támogatások hiánya miatt nagy számban mentek tönkre. A kormány úgy költött el több ezer milliárd forintot gazdaságvédelmi intézkedés címszó alatt, hogy ebből a leginkább rászorulóknak lényegében semmi sem jutott. Meg kell akadályozni a leginkább érintett szektorok teljes csődbe jutását, amihez célzott támogatások mellett az is kell, hogy bizonyos feltételekhez kötve elkezdődhessen az újranyitás.

A korlátozások enyhítésénél kiemelten fontos a fokozatosság és a járvány terjedésének folyamatos monitorozása. A kormány hozza nyilvánosságra az erre vonatkozó adatokat – csak ezek ismeretében lehet megalapozott döntéseket hozni a korlátozásokról.

Vessünk véget a teljes bezártságnak, és mentsünk meg több százezer magyar munkahelyet: Nyissuk újra Magyarországot!

Csernus László: Csak fokozatosan, csak felelősen!

A koronavírus-járvány kapcsán akárcsak javaslatot tenni megoldásokra, a részletes tények ismerete nélkül, felelőtlenség. Felelőtlenség az is, ha valaki nem hord maszkot ott, ahol kötelező. Felelőtlenség, ha valaki a koronavírus-vakcináról nyilatkozik megfelelő tudás, ismeret hiányában, hiába orvos. A járványt tömeges oltás nélkül nem lehet megállítani, ahhoz pedig elég vakcina kell. A Magyarországon használatos vakcinák biztonságát a hazai járványügyi szakemberek, virológusok garantálják, azokat minden esetben alaposan bevizsgálják. Nagyon károsnak tartom, hogy mindenféle szakmai alap nélkül politikai csatározások színtere lett az oltás–nem oltás és a különböző vakcinák megbízhatóságának kérdése. És aki bizalmatlanságot kelt, az nemcsak felelőtlen, hanem az emberi életeket is veszélyezteti. Felelőtlenség az is, ha valaki nem tartja be az oltási tervet, és soron kívül beadatja magának a szérumot. A járvány miatti korlátozások feloldása nem érzelmi kérdés, csak kőkemény szakmai racionalitáson alapulhat. Mindannyiunknak egyre nehezebb ezek közepette élni, mégis szükségesek azok az intézkedések, amelyek a vírus terjedését akadályozzák.

Az Országgyűlés már tárgyalja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. A gazdaság újraindítása az előttünk álló időszak kiemelt feladata. Tudjuk és érzékeljük, hogy a mindennapjainkat korlátozó intézkedések enyhítésére nagy az igény, de az újbudai Fidesz–KDNP-frakció álláspontja az, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat. Ehhez az emberek véleményét is kikéri a kormány, nemzeti konzultáció keretében. Kérjük, hogy minél többen töltsék ki ezt a kérdőívet! A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a vírus újabb hullámainak megállításában kizárólag a hatékony vakcinákkal való tömeges oltás segíthet. Tartsuk be a szabályokat, ne viselkedjünk felelőtlenül, oltassuk be magunkat! Ezek a feltételek segítik a korlátozások mielőbbi megszüntetését.

Görög András: újranyitás, újrakezdés?

Lassan egy éve, hogy gyökeresen megváltozott mindenkinek az élete a koronavírus-járvány miatt. Az elmúlt nyáron kicsit fellélegezhettünk, de ősszel újult erővel támadt a vírus. Újra bezártak a vendéglátó- és a szórakozóhelyek, nincsenek közösségi rendezvények, a középfokú és a felsőoktatás újra online módszerre állt át. Sokak esetében a járvány a megélhetésüket is veszélyezteti. Teljes iparágak maradtak munka, így bevétel nélkül. Központi segítség nincs vagy csak nagyon megkésett, nem elegendő mértékű.

Joggal merül fel az igény a jelenlegi korlátozások enyhítésére, újragondolására – persze csak akkor, ha nem robban be egy újabb járványhullám. Nem esztelen és idő előtti nyitást szorgalmazunk, hanem átgondolt és észszerű döntéseket, amelyek könnyítést adhatnak a gazdaságnak és a pszichés terhelés alatt lévő társadalomnak.

Szigorú protokoll mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget.

Az éttermek számára mielőbb lehetővé kellene tenni a teraszok megnyitását, valamint megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat.

A szabadtéri látványosságok, például állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák esetében a teljes zárlat feloldására lenne szükség, megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások betartása mellett.

Enyhíteni kellene a zárlaton azon vendégházak, kulcsos házak, családi szállásadók esetében is, ahol a korlátozott létszámú, azonos háztartásból érkező személyek vendégül látása megoldható.

A kijárási tilalom este nyolc órai kezdetét legalább egy vagy két órával kitolnánk a boltok nyitvatartási idejének meghosszabbítása mellett, csökkentve az esti órákban a tömeget az üzletekben.

Az igazoltan koronavírus-fertőzötteknek százszázalékos táppénzt kellene adni, az álláskeresési járadékot kilenc hónapra kellene megemelni.

A fenti intézkedések mellett természetesen szükség van a felelős magatartásra, a szabályok betartására.

A járványt várhatóan csak a megfelelő átoltottság után lehet megállítani. A védőoltásoknál előnyt kell élvezzenek az óvodai és iskolai dolgozók, akik talán a legnagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésveszélynek.

Novák Előd: a lezárások helyett észszerű nyitást!

A DK-tól a Fideszig nyolcpárti nyilatkozat született Újbudán a lezárások mellett, de a Mi Hazánk Mozgalom nem támogatja. „Közös nyilatkozatban áll ki minden újbudai politikai párt a vakcina mellett” – jelentette be a Momentum, pedig én elleneztem a lezárások jogosságát is bizonygató nyilatkozatot, melyben az a valótlanság áll: „A korlátozások feloldása csak akkor lehetséges, ha minél többen elfogadják a biztonságos és hatékony vakcinákat”. Ugyanis a korlátozások feloldása nem csak a vakcinákkal való zsarolással lehetséges, az észszerűtlen lezárásokat feltétel nélkül vissza kéne vonni. Így a vásárlók összezsúfolását eredményező 19 órai boltzárat, az esti futások-séták tilalmát, az uszodák, edzőtermek bezárását, megnyitva a könyvtárakat legalább az ügyeletes gyógyszertárakhoz hasonló ablakos rendszerben, illetve az állatkertek legalább szabadtéri részeit is stb., hogy ne a plázákban és a kaszinókban zsúfolódjanak össze a kikapcsolódásra vágyó emberek.

A magát soron kívül beoltató polgármester és a rekordszámú, kizárólag a Mi Hazánk által meg nem szavazott alpolgár-mester közös állásfoglalása, a korlátozások feloldásának tömeges oltottsághoz kötése azért is abszurd, mert ha így halad tovább az oltásbeadás, akkor mire a 40-50 év körüli korosztály kerül sorra, kezdhetik elölről, hiszen eltelik az a hat hónap, melyre állítólag védettséget ad a két beadott oltás.

László Imre már régóta nem kórház-igazgató, hanem politikus, így jogtalanul kapott soron kívül oltást. Én már tavaly tavasszal önkéntes beteghordói munkára jelentkeztem egy felhívásra, most pedig a Vöröskereszt önkénteseként dolgozom Covid-szűrőállomáson, két öcsém is orvos, mégsem jutna eszembe oltást intézni magamnak.

A Mi Hazánk tiltakozik az oltás lehetőségével nem élők hátrányos megkülönböztetése ellen is. Legyen joga mindenkinek dönteni! Aki úgy érzi, rá fertőzésveszélyt jelenthet egy oltást visszautasító honfitársunk, az önmagát beoltathatja. Mindenki dönthessen a maga sorsáról, ne diszkriminálják a másként gondolkozókat!

 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.