Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A kommunizmus áldozataira emlékezett Újbuda

Újbuda   |   2015, március 2 - 16:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megemlékezést tartott a Kommunizmus Áldozatinak Emléknapján Újbuda Önkormányzata. Az eseményen a PEK, a POFOSZ és az 56-os szövetség is résztvett.

Csernus László önkormányzati képviselő a fiatalabb generációk felelősségére hívta fel a figyelmet, hogy soha töbet ne ismétlődhessen meg a szörnyű korszak. - Ahogy Mindszenty is mondta, ketté kell választani az embert és az eszmét. Voltak olyanok, akik ezt a rendszert kiszolgálták és súlyos bűnöket követtek el, de emberként kell látni őket és meg kell bocsátani nekik. Ugyanakkor az eszme ellen folyamatosan harcolni kell - tette hozzá.

A díszvendég Salamon Konrád történész, az Eötvös Lóránd tudományegyetem tanára szerint a vereségekre, veszteségekre és fájdalmakra is kell emlékezni, tudni kell a választ, hogyan kerülhetett sor a diktatúrára, hogyan tudott tömegeket magamellé állítani az akkori rendszer. Felhívta a figyelmet az osztályharc elméletre, a proletár diktatúra gondolatára, valamint a félrevezető propaganda féligazságára, amely szerint minden baj okozója a magántulajdon. Úgy véli, a rendszer másik hibája volt, hogy kiiktatta a társadalomból a szakrális alapú erkölcsöt. Emlékeztetett, hogy a társadalomtudós Eötvös József már 1850-ben megírta, hogy a kommunista alapelveket csak diktatúrával lehet megvalósítani és hogy a szabadságjogoknak egyensúlyba kellene lenni a szociális igazságosságra való törekvéssel. Salamon Konrád a liberális kapitalizmus veszélyeire is felhívta a figyelmet, szerinte a szabadság és egyenlőség eszményét egyensúlyban kell tartani.

H.L.

A kommunizmus áldozataira emlékezett Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda visszaszerezte a támogatást  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.