Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a kelenvölgyi filmklubban

Újbuda   |   2019, február 25 - 10:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erdélyi János Sortűz után című filmjét vetítették a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Kelenvölgyben a közösségi ház és a Kelenvölgyi Polgárok Köre rendezvényén.

Erdélyi János rendező az 1956-ban Mosonmagyaróváron történt eseményeket eleveníti fel Sortűz után című dokumentumfilmjében. Az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült alkotást a Kelenvölgyi közösségi Házban tekinthették meg az érdeklődők február 23-án. A rendező a vetítést követően elmondta, a túlélők először 1989-ben beszélhettek nyíltan személyes tragédiájukról, de szereplőinek szinte egyike sem részesült rendszerváltás után remélt lelki kárpótlásban.
A filmklub házigazdája Kinyó Ferenczy Tamás filmrendező, producer volt, aki szerint a dokumentumfilmeknek napjainkban is van létjogosultságuk, az ’56-os alkotások vetítésekor pedig fiatalokat és idősebbeket egyaránt látni a közönség soraiban. Úgy véli, a forradalom eseményeit gyakran csak néhány napra és főként Budapestre szűkítik a történészek, ám Erdélyi János filmje túlmutat ezen, ezért is különleges.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.