Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

A kultúra mindenkié!

Újbuda   |   2021, január 22 - 12:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

Január 22-e van, a rendszerváltás óta a mai napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak apropóján, hogy 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc (1790-1838) a Himnuszt. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse, a nemzeti újjászületés hajnalán írta Szatmárcsekén 33 évesen, az életművében szinte előzmény nélkül: a korábban inkább romantikus verseket író költő a magasztos témájú, imádságos jellegű vershez egy nála nem jellemző népi versformát választott. A megzenésítésére kiírt pályázatot 1844-ben nyerte meg Erkel Ferenc, és bő száz éve, 1920-ban rendelte el IV. Károly király, hogy hymnus alatt Kölcsey és Erkel művét kell érteni, s csak ünnepélyes alkalmakkor, tiszteletteljes keretek között lehet játszani.
A hozzá kapcsolódó mai ünnep alkalmat ad arra, hogy megőrizzük és tovább örökítsük a magyar kultúra szellemi értékeit, mindazt, ami bennünk közös és ami összetartja életünket. De mi is a kultúra? A közös egy - a kultúra mindent jelent, amit mi hozunk létre, és mindennek a tiszteletét, egy kölcsönös bizalmat. A kultúra egy láthatatlan háló, ami megtart minket, összefog. Emellett hisszük, hogy a kultúra mindenkié, nem függ társadalmi osztályoktól, iskolázottságtól, nincsenek előjogai. A kultúra összetartó erő.
Ápoljuk, figyeljük rá, szeressük, közös kincsünk. "A közös kultúra tulajdonképpen egyfajta nyelv, egy titkos szövetség tagságának igazoló szimbóluma, a felnőtt ember legértékesebb tulajdona" - mondja Csányi Vilmos író-etológus. Mindez ma, talán mindennél fontosabb.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.