Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. kedd, Piroska

A mi utcánk a mi otthonunk?

Újbuda   |   2016, április 27 - 09:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szomszédtalálkozót tartottak a Gazdagréti Közösségi Házban április 25-én egy ígéretes startup cég, a Miutcánk.hu fiataljainak a vezetésével. Egy közösségi weboldal segítségével kívánják közelebb hozni az egymás szomszédságában élőket.

A Miutcánk.hu célja, hogy összekapcsolja az egy környéken élőket – mondta Janotyik Éva, aki a marketing és a közösségi média területén képviselte a vállalkozást. - Azt szeretnék elérni, hogy ne elidegenedett társadalomban éljünk, hanem kerüljünk közelebb azokhoz, akik a közvetlen környezetünkben laknak – hangsúlyozta. Horváth Gáspár, a Miutcánk.hu egyik alapítója Budakeszin nőtt fel, ahol gyermekkorában természetes volt, hogy a szomszédok ismerik, olykor segítik egymást. Három szomszédnál is volt leadva kulcscsomójuk arra az esetre, ha elveszítették volna sajátjukat, egy másik utcabeli családdal pedig közös fűnyírójuk volt éveken keresztül. Hat éve költözött Budapestre, és a többséghez hasonlóan nem ismerte szomszédait. Egy házibuli alkalmával derült ki számára, hogy városi környezetben is lehet találni hasonló érdeklődésű embereket. Csak éppen nem tudjuk, hogy egy házzal odébb, vagy akár egy ajtónyira laknak tőlünk. A Miutcánk.hu-val azt szeretnék elérni, hogy azonnal láthatóvá váljon, ki az a három-négyszáz ember, aki a környéken lakik és hasonló az érdeklődési köre. Könnyű legyen futótársat találni, át lehessen menni valamelyik ismerősünkhöz egy sütire, vagy adott esetben a szomszéd locsolja a virágokat, ha elutazunk és ne valamelyik családtagot kelljen messziről odahívni.

Újbuda Önkormányzata évek óta támogatja a kerülethez kötődő fiatal startup vállalkozásokat. A Miutcánk.hu csapatának közösségépítést segítő ötlete annyira ígéretesnek bizonyult, hogy Kerékgyártó Gábor, Gazdagrét önkormányzati képviselője úgy gondolta, érdemes számukra bemutatkozási lehetőséget biztosítani. – Kíváncsiak vagyunk, hogy fogadják ezt a programot az itt élők – mondta a vállalkozásfejlesztési tanácsnok. Véleménye szerint a konstruktív beszélgetésen az is kiderült, hogy a platform hogyan tudja segíteni a Gazdagréten élők közösséggé szerveződését, vagy a már működő közösségek kommunikációját. Kerékgyártó Gábor szerint a kerület többi közösségi házában érdemes volna hasonló programot hirdetni az önkormányzat segítségével.

Baka Miklós 1987 februárjától lakik Gazdagréten. Úgy véli, jól működik egy-egy régebbi lakótelepi közösség, de az emberek zárkózottabbak, mint voltak a kilencvenes évek elején. Elmondta, régebben nagyon jó közösséget alkottak a gazdagrétiek, de öt-hat év elteltével kicserélődött a lakosság, az újonnan érkezettek kirekesztettnek érezték magukat.

Sugár György szintén szomszédként érkezett a programra, szerinte az emberek egy időben hittek abban, hogy rácsok felszerelésével távol tudják tartani maguktól a bűnözést, de rájöttek, hogy nem megoldás, ha rács mögé zárkóznak. Úgy érzi, itt az ideje, hogy megszűntessék ezeket a rácsokat, és jobb kapcsolatokat alakítsanak ki a szomszédokkal, az utcabeliekkel, a környékbeliekkel, a munkatársakkal és az idegenekkel is.

A Miutcánk.hu május 8-ára pikniket szervez a Feneketlen-tó partjára, ezzel is segítve, hogy az emberek nyissanak egymás felé.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Új vezető az újbudai közterület-felügyelet élén  

Január 1-jétől új igazgatója van az Újbuda Közterület-felügyeletnek. Szabó Róbert György „a munkakört korábban ideiglenesen már megbízhatóan ellátta, igazgatóhelyettesként releváns hely- és állományismerettel, szakmai kompetenciákkal és elhivatott munkaattitűddel rendelkezik” – áll a kinevezéséről szóló képviselő-testületi határozatban. A vezetői poszton Kozma Leventét váltotta, aki tavaly február 1-jén lépett hivatalba.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.