Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

A műanyag zacskók ideje lejárt!

Újbuda   |   2021, július 13 - 08:09Nyomtatóbarát változatSend by email

Másodpercek alatt készül el, átlagosan 25 percet használjuk, a felhasznált műanyag fajtájától függően nagyjából 100-500 év alatt bomlik le – ez egy átlagos plasztikzacskó életútja.

Bár a műanyag szatyrok, zacskók ideje lejárt, szinte lehetetlen teljesen megszabadulnunk tőlük. Legalábbis az erre tett eddigi kísérletek nem sok sikerrel kecsegtettek.
A leghosszabb út is egyetlen lépessel kezdődik. Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük vagy éppen elkerüljük a műanyag zacskók használatát?
Bevásárláskor vigyünk magunkkal kosarat, papír- vagy vászontáskát, vagy otthonról egy régebbi műanyag szatyrot. A zöldség, gyümölcs, kifli, zsömle vételénél is otthonról hozott kis átlátszó műanyagba vagy erre a célra rendszeresített vászonzacskóba pakoljunk.
A papírzacskó csak akkor éri meg, ha legalább négyszer ugyanazzal vásárolunk, mert előállításuk környezet-terhelőbb, mint a műanyagoké, viszont gyorsan és teljesen lebomlanak.
Marad a régi cekker vagy a vászon bevásárlótáska, a vászonzacskó, amit legalább 131 alkalommal kell bevetni ahhoz, hogy környezeti szempontból megérje - szerencsére ennél sokkal többet kibír, mosható, és lebomlik.
Nem kell ahhoz Sir David Attenborough-nak lenni, hogy ökohősök lehessünk. Elég, ha a műanyag zacskót saját tartóedényre vagy egy vászontáskára cseréljük, kerüljük a fölösleges csomagolást, nem használunk eldobható evőeszközöket, tányérokat, poharakat, műanyag szívószálakat.
Az eldobható műanyag nem menő, itt az ideje egy műanyagzacskó mentes világnak.