Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. kedd, Móric

A műemlékvédelem helyzete Magyarországon

Újbuda   |   2019, április 1 - 12:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Örökségünk jövője címmel tartott műemlékvédelmi előadást Entz Géza művészettörténész a KDNP újbudai irodájában március 27-én.

Entz Géza művészettörténész fő kutatási területe a középkori Magyarország építészettörténete és művészeti topográfiája. A Kereszténydemokrata Néppárt újbudai irodájában tartott előadásában a magyar műemlékvédelem történetét és jelenkori problémáit mutatta be. Neve közismert a magyar műemlékvédelemben, hiszen évtizedek óta küzd a hazai és a határon túli épített magyar örökség fennmaradásáért. Ismert családból származik, édesapja, idősebb Entz Géza 1957-ben az újjá szerveződő Országos Műemléki Felügyelőségnél vállalt munkát, művészettörténészként megszervezte, majd vezette annak tudományos osztályát. A műemlékvédelem iránti elkötelezettség a családban maradt, ifjabb Entz Géza a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatócsoportjának munkatársaként kezdte pályáját, majd a Régészeti és Művészettörténeti Társulat művészettörténeti szakosztályának titkára volt. Politikusként is ismert: a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként 1990-1992 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, és a Tudománypolitikai Kollégium alelnöke volt. Számos határon túli magyarokat támogató alapítványt hozott létre, amelyek közül több jelenleg is működik. 1998-2000 között az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke, 2000-2002 között az NKÖM Kulturális Intézetének Igazgatóságának főigazgatója, illetve helyettes-államtitkára volt.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek  

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.