Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

A Székely Nemzeti Tanács elnöke Újbudán

Újbuda   |   2019, május 24 - 10:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Székely Nemzeti Tanács küldöttségét, Izsák Balázs elnököt, Dabis Attila külügyi megbízottat és Sobor Dávid ügyvédet Hoffmann Tamás polgármester és Csernus László önkormányzati képviselő fogadta.

Újbuda figyelemmel kíséri a határon túli magyarok sorsát, a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül is számos együttműködés jött létre az elmúlt években – mondta a találkozón Csernus László. A képviselő arról is beszélt, hogy a kerületben minden évben, így idén is megünneplik a nemzeti összetartozás napját június 4-én, ezzel is hangsúlyozva a felelősségvállalást a határainkon kívül élő magyarokért.

Újbuda mindig kiállt a székelyek érdekeinek védelmében – emelte ki a tanácskozást követően Izsák Balázs. Emlékeztetett: a XI. kerületi önkormányzat évekkel ezelőtt az elsők között tűzte ki a székely zászlót, és állt a székelyföldi autonómia iránti törekvés mellé.

A Székely Nemzeti Tanács nemrég európai polgári kezdeményezést indított, amely a nemzeti régiók helyzetének javítását tűzte ki célul az Európai Unióban. Az ügy akkor kerülhet az Európai Bizottság elé, ha 2020. május 6-ig legalább egymillió uniós állampolgár támogatja. Izsák Balázs Magyarországon elsőként Újbuda polgármesterét kérte fel, hogy írja alá a petíciót. A kezdeményezés elindításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Sobor Dávid ügyvéd, aki a kerületben dolgozik. Ezért is döntöttek amellett, hogy Újbudán indítják el az aláírások gyűjtését az anyaországban.

A kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy az EU kohéziós politikájában kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságaikban eltérnek. A petíciót június végétől online is aláírhatják, akik támogatni kívánják a nemzeti régiók ügyét.

(D. B. S.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.