Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 10. péntek, Amália

A tehetség jó befektetés

Újbuda   |   2015, március 31 - 12:31Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Margit Gimnázium adott helyet az Országos Tehetségnap egyik budapesti rendezvényének szombaton. A Nemzeti Tehetség Program 2008-ban indult, amelyhez egy húsz évre szóló hosszú távú programot is kidolgoztak. A program idei felfedezettje a BME első éves mechatronika szakos hallgatója.

A tehetség napját 2006 óta minden évben Bartók Béla zeneszerző, népzenekutató születésnapján, március 25-én rendezik meg. A hazai és határon túli tehetséggondozó szervezeteket 2006 óta tömörítő Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) pedig március utolsó szombatján rendezi az országos tehetségnapot. Ez a rendezvény a hazai és határon túli tehetséggondozás ünnepi eseménye, ahol a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács ösztöndíjakat ad át a tehetséghálózatban felfedezett fiataloknak. A MATEHETSZ ügyvezető elnöke Bajor Péter úgy véli, a tehetség nagyon sokféle, ennek megfelelően a program komplex szolgáltatásokat, fejlesztő lehetőségeket nyújt a diákoknak.

Az eseményen idén harminc (7 és 25 év közötti) fiatalt díjaztak, az év egyik felfedezettje Hegyesi Sándor Donát a BME első éves mechatronika szakos hallgatója, aki épített már Okos Órát, LED Kockát, 3D Marógépet és Pókerező Robotot, legújabb projektje pedig egy humanoid robot.

Idén mintegy 2,8 milliárd forint jut hazai forrásból tehetséggondozásra, a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak finanszírozására. Az összeg fele a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból gyűlt össze és további mintegy egymilliárd forintnyi uniós forrás is fordítható erre a célra 2015-ben. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a fiatal tehetségek támogatása össznemzeti ügy, amelyet a civil szervezetekkel összefogva a kormánynak továbbra is támogatnia kell.

A program idei védnöke Zsédenyi Adrienn énekesnő, Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó valamint Horváth Gyula a Masat-1 projektmenedzsere.

H.L.