Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

A tiszta, rendezett környezetért

Újbuda   |   2019, június 6 - 13:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda tisztasága közös ügyünk, az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli a kerület szépségének, rendezettségének fenntartását. A kert- és ingatlantulajdonosoknak is vannak azonban kötelességeik.

Nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos a hulladék-, illetve a kutyapiszokgyűjtők rendszeres ürítése mellett a zöld felületek alapos takarítása is. Ezen felül az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ütemezetten, egy-egy kerületrészt lefedve végez alapos takarítási és karbantartási munkát.

A már működő digitális térképen az önkormányzat rögzítette a kerület közterületein található összes szemetes­edényt és kutyapiszokgyűjtőt. Így pontos adatbázis felhasználásával lehet finomra hangolni az ürítési technológiát, valamint átláthatóvá válik a már kihelyezett edényzetek rendszere, hogy a szükséges pótlásokat és cseréket ennek figyelembevételével lehessen elvégezni. Az önkormányzat a folyamat ellenőrzése érdekében QR-kódos rendszert vezet be, amely megmutatja, hogy egy-egy edényt mikor ürítettek, emellett eltárolja az aktuális és a korábbi műveletekről készült képeket. A tervek szerint az év végére elkészül egy ingyenes applikáció, amelynek segítségével okostelefonon lehet majd lakossági bejelentést tenni a közterületen észlelt problémákkal kapcsolatban.

Akár társasházi közös, akár magán kiskertről van szó, a legtöbben szeretjük rendben tartani, gondozni a növényeket. A nyári szezonban sok a feladat. Metszés, fűnyírás, gyomlálás: ez mind zöldhulladékkal jár, és nem mindegy, hogy mit kezd vele a tulajdonos. Korábban szokás volt elégetni a kupacot, ám ez súlyosan környezetszennyező, ezért Budapest teljes területén tilos. Aki mégis megteszi, komoly pénzbüntetésre számíthat, ráadásul sokkal hasznosabb komposztálni a zöld nyersanyagot. Ez megoldható otthoni kerettel – a tavaszi és őszi nagytakarítási akció idején az önkormányzattól is lehet ilyet kérni –, de ha nincs rá hely, akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) műanyag zsákjaiba érdemes gyűjteni a zöldhulladékot. A zsák beszerezhető az FKF ügyfélszolgálatain vagy a hulladékudvarokban (például a Bánk bán utca 8–10. alatt), illetve nagyobb boltok, MOL-kutak is szoktak tartani. A kerti szezonban (idén március 4. és november 29. között) minden csütörtökön elszállítják az Újbudán megtelt és kihelyezett FKF-zsákokat, valamint az egyméteresre vágott, kötegelt ágakat, nyesedékeket. A nagyobb ágak, nyesedékek esetében az önkormányzat tavaszi és őszi aprítékolási szolgáltatását is igénybe lehet venni, erről az ujbuda.hu honlapon érhető el információ.

A zöld felület elhanyagolása büntetést is eredményezhet, ha irtandó gyomnövény „költözik be” hozzánk. Különösen oda kell figyelni a parlagfűre: ennek kaszálását építési területen, sőt, az út szélén is köteles elvégezni a tulajdonos, először június 30-áig, onnantól a bimbózási időszak végéig rendszeresen. A magán kiskertek sem jelentenek kivételt. Belterületen a jegyző végzi az ellenőrzést, külterületen a területileg illetékes földhivatal. Ha virágzó allergén gyomnövényt találnak, magas pénzbírság is kiszabható a terület tulajdonosára.

Ugyancsak kötelező tisztán, gondozottan tartani az ingatlan előtti járdaszakaszt, valamint a járda és a kocsiút közötti területet. Ebbe beletartozik az esetleges gazok eltüntetése, a növényzet kaszálása és a fák-bokrok nyesése is. Újbudán önkormányzati rendelet védi a fákat, kizárólag jegyzői engedéllyel lehet őket kivágni, csonkolni. A részletes szabályozás elérhető a kozigazgatas.ujbuda.hu weboldalon.

A kerület szépítéséhez szükséges növények, termőföld, mulcs és egyebek beszerzéséhez pályázati forrást is ad az önkormányzat. A Zöld sziget környezetszépítő pályázat még nyitva áll az Újbuda közigazgatási területén működő társasházak, lakásszövetkezetek, lakóközösségek előtt. Augusztus 23-áig lehet benyújtani a projektjavaslatokat, majd legkésőbb október 31-éig kell megvalósítani a támogatott projekteket. A részletes kiírás lapunkban és a kozigazgatas.ujbuda.hu oldalon is elérhető.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.