Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

A világ hetedik legjobb környéke

Újbuda   |   2021, október 11 - 09:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A világ egyik legismertebb programajánló magazinja, a londoni Time Out idén is elkészítette rangsorát a világ legmenőbb környékeiről, és a 49 tételes listán a hetedik helyre tette Újbudát.

A magazin szerte a világon 27 000 városlakó és szakértő megkérdezésével szedi össze a legjobb helyeket, a ranglistát a Time Out csapata állítja össze. A mostani bevezetőben kiemelték: a Covid-járvány miatt idén az étel-ital, az éjszakai élet, a kultúra mellett különösen fontosak voltak az olyan szempontok, mint a közösségi szellem, a fenntarthatóság, a reziliencia.
Az Újbudáról szóló értékelés megemlíti, hogy a járvány idején Budapesten sokan tették át székhelyüket a zöldebb budai oldalra, ahol most ez a legizgalmasabb környék a fasorral szegélyezett Bartók Béla úttal, az ottani bohém kávézókkal, bárokkal, független művészeti galériákkal. Különösen szeptember közepén, a Bartók Béla Boulevard fesztivál idején érdemes idejönni – áll az utazástervezési tippben.
A Bartók Béla út környéke már 2019-ben is felkerült a Time Out listájára (akkor a 41. helyre), most azonban továbbmentek ennél. Ragyogóan átalakított tereket találni – írja Újbudáról a magazin –, például bárt egy volt buszpályaudvarban, elhagyatott szabadtéri színházat, koncerttermet egy kiszuperált ukrán hajón, plusz itt van a Kopaszi-gát homokos strandjaival és folyóparti bárjaival. Még Budapest egyik legkedveltebb alternatív bárja, a Dürer Kert is Újbudára költözött 2021-ben – tette hozzá.
Az idei Time Out lista élén a koppenhágai Nørrebro kerület áll, térségünkből olyan környékek kerültek fel, mint a vilniusi vasúti pályaudvar körüli avantgárd kulturális negyed (5.), a berlini Neukölln (11.) vagy a prágai Vinohrady (32.).

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.