Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. csütörtök, Ferenc

Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer Újbudán

Újbuda   |   2016, augusztus 24 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés a célja az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelyet Újbuda Önkormányzata és a XI. kerületi Rendőrkapitányság valósít meg a kerületünkben.

Az áldozatvédelmi modellprojektet néhány éve Józsefvárosban dolgozták ki és alkalmazták. A kiemelkedő siker hatására a programot egyre több településen bevezetik a helyi önkormányzat és a rendőrség szervezésében, támogatásával. Az ÁSZER-modell a legtöbb esetben hatékonyabbá teszi a településeken működő állami, és civil szervezetek együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése céljából végzett tevékenységek terén.

Az Újbudai ÁSZER 2016. júliusban megtartott alakuló ülésén a tagszervezetek egyhangúlag Király Nóra alpolgármestert választották a szervezet elnökének.

Liskány Csaba, Újbuda rendőrkapitánya szerint az áldozatok érdekeinek érvényesítése nem érhet véget az ügyintéző felvilágosításaival, tanácsaival. A segítségnyújtásnak az áldozat helyzetének megnyugtató rendeződéséig kell tartania.

A program egyik célja az áldozatok és a velük történt események megismertetése a programban résztvevők és a döntéshozók számára. A bűnesetekből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak, a tanulságok levonásával bűnmegelőzés hatásfoka javulhat. A megszerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány szakmai fejlődéséhez.

Király Nóra elnökként kiemelte: fontos eleme a rendszernek, hogy a múltban már áldozattá vált polgártársak elkerüljék az újabb, ellenük irányuló bűncselekményeket, az áldozatok pedig tájékoztatást kapjanak az elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeiről. Az ÁSZER-program keretében az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelyek igazodnak a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.

Az Újbudai ÁSZER egyik első tevékenysége, hogy a rendőrség és az önkormányzat által elkészített „Bűnmegelőzési kisokos” című kiadványt hozzáférhetővé teszi Újbuda lakói számára, amelyből hasznos információk szerezhetők az áldozattá válás elkerülése, illetve a segítségnyújtás igénybevételének lehetősége témakörében. A rendőrség valamint az önkormányzat (és intézményei) mellett a programban részt vesznek az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

Az Újbudai ÁSZER szeptemberi ülését Nagy Renáta c. r. alezredes meghívására a BRFK Bűnmegelőzési Osztály Bűnmegelőzési Centrumában tartja, ahol a tagszervezetek képviselői a legkorszerűbb bűn és baleset-megelőzési módszerekkel ismerkedhetnek meg.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Zöld Óvoda minősítéseket  

Bakai-Nagy Zita és Orosz Anna alpolgármesterek december 1-jén személyesen adták át az "Örökös Zöld Óvoda" és a "Zöld Óvoda" címet igazoló okleveleket, és az ehhez járó jutalmakat öt intézményben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.