Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Ars Sacra Fesztivál

Újbuda   |   2018, szeptember 14 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2007-ben megrendezett Városmisszió hívta életre az Ars Sacra Fesztivált, melynek fő célja, hogy segítsen Európának visszatalálni a zsidó-keresztény értékekhez. Szeptember 15–23. között számos újbudai intézmény vesz részt az idei országos programsorozatban.

Az Ars Sacra Fesztivál első napján, szeptember 15-én tartják a Nyitott Templomok Napját, amelyen kerületünkből a gazdagréti Szent Angyalok Templom vesz részt. A látogatók megcsodálhatják a Marko Ivan Rupnik és tanítványai által készített mozaikot. Szeptember 19-én a barcelonai Sagrada Familia-templom orgonistája, Juan de la Rubia játszik itt spanyol barokk zenét. Szeptember 23-án Pietrelcinai Szent Pio atya halálának 50. évfordulójára emlékeznek Gazdagréten a róla elnevezett téren, ahol a szent szobrát is felavatják.
Aczél Márk és Ács István Untathatatlanok című fotókiállításának megnyitója szeptember 20-án lesz az Újbuda Galériában. A művészek azt a kérdést teszik fel, hogy tudunk-e még eléggé figyelni arra, aki ott bent az igazságot súgja nekünk.
A Budapesti Művelődési Központban szeptember 19-én Szakralitás és építészet címmel Ludmann Mihály művészettörténész tart elő­adást, szeptember 20-án Kapitánffy Krisztina beszél a Bibliáról. A Budai Klub-Galériában Márton Áron és a magyar egyházak helytállása címmel irodalmi estet rendeznek szeptember 20-án.
A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum a fesztivál alatt tucatnyi programot kínál az érdeklődőknek. Prokopp Mária művészettörténész szeptember 14-én nyitja meg a Donnák és Madonnák című tárlatot, egy napra rá Vinkó József nyit újabb kiállítást Molnár-C. Pál újságrajzaiból és fametszeteiből. Szeptember 17-én élő bibliaórát tart Csillag Péter diakónus. Több zenés program is lesz a Ménesi úti műterem-múzeumban: szeptember 17-én a Pántlika Népdalkör, szeptember 22-én az Egri Trió lép fel, szeptember 18-án Ida Bohatta kisgyermekeknek szóló daloskönyvét mutatják be. Akinek pedig sétálni támad kedve, a Gellért-hegy szakrális értékeivel ismerkedhet Csillag Péter vezetésével, ha 22-én délelőtt 10 órakor elmegy a Sziklatemplom elé szervezett találkozóra.
Szeptember 23-án 19 órakor a Szent Imre-plébániatemplomban jótékonysági hangversenyt tartanak a kárpátaljai Ferences Karitász javára. Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és a Musica Profana együttes a 17. századi Magyarország muzsikájából nyújt majd ízelítőt korhű hangszereken.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.