Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Átadták a legrangosabb kerületi elismeréseket

Újbuda   |   2019, november 12 - 10:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kerület Napján idén is ünnepélyes keretek között adták át Újbuda legrangosabb elismeréseit a Danubius Hotel Flamencoban november 11-én. A z Újbuda Díszpolgára címet idén Ágh István költő kapta. A rendezvényen a napokban elhunyt korábbi díszpolgárról, Karinthy Mártonról is megemlékeztek. 

A korábban díszpolgári címmel kitüntetett újbudaiak közül Bradányi Ivánt, Kürti Sándort, Sipos Mihályt és Zettwitz Sándort köszönthette Juhász Anna, az est háziasszonya a Kerület Napján. A rendezvényen részt vett Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, László Imre polgármester, Molnár Gyula és Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő, Fodros István tiszteletbeli konzul, valamint önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal vezetői. A kerület testvérvárosaiból Adáról Dragin Zoran alpolgármester, Benéről Kutasi Mária jegyző, Isztambulból Osman Sabhaz tiszteletbeli konzul, Kézdiszentlélekről Balogh Tibor polgármester, Nádszegről Kacz Éva polgármester, Prágából Martin Damašek képviselő, Stuttgartból Bernd-Marcel Löffler, Bad Cannstatt elöljárója jött el a rendezvényre.

Elsőként László Imre polgármester tájékoztatta az ünneplőket városvezetői terveiről és céljairól. Ígéretet tett arra, hogy a fővárosi közgyűlésben is következetesen kiáll a kerület érdekeiért. Bemutatta Újbuda négy új alpolgármesterét és ismertette feladataikat. - Budapest legnagyobb kerületeként nem lehet csupán annyi a feladatunk, hogy működtetjük a kerületet. Nem azután kell mennünk, ami másnak jó, amit felülről meghatároznak nekünk, a mi feladatunk az, hogy azt tegyük, ami Újbudának jó – mondta.
A polgármester szavaira Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes reagált. Felhívta a figyelmet a legfontosabb feladatokra, a közlekedés, a túlnépesedés, a környezetvédelem és klímaváltozás problémáinak megoldására, végül bíztatta László Imrét a fővárosi-közgyűlés beli szerepvállalásra.

Molnár Gyula országgyűlési képviselő a kerület képviselő-testületéhez szólt. - Nagyon nagy várakozással és reménnyel tekint mindenki az önök munkájára, a választók akaratából Újbudán a tapasztalat és dinamizmus egy sajátos elegye jött létre, a követekző öt esztendőt a szakértelem és az ifjonti lendület együtt határozza meg - mondta.

A kerület legrangosabb elismerését, Újbuda díszpolgári címét idén Ágh István Kossuth- és József Attila díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett költő, író, műfordító kapta.

Ágh István sokoldalú, kiváló költő, műfordító, író 1956-ban érkezett Budapestre, akkor még Nagy István néven, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait. Az Eötvös Kollégium diákja volt. Bátyja, a szintén neves költő, Nagy László révén egy év alatt megismerte a legnevesebb kortárs költőket, írókat a fővárosban. Első verskötete 1965-ben jelent meg, azóta még egy tucatnyi kötettel örvendeztette meg olvasóit, de írt drámát, szépprózát, esszét és öt gyermekkönyve is megjelent. Versfordításai is ismertek: bolgár, cseh, észt, finn, macedón, szerb, szlovén költők verseit ültette át magyar nyelvre. 2015-ben Pro Cultura Újbuda címet kapott.

Polgármesteri Dicséretben részesült

Bangháné Kajdacsi Mária Apollónia, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Szakiskolája magyar nyelv és irodalom - gépírás szakos tanára 30 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként,

Cserhalminé Láng Andrea, a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola tanítója, alsós igazgatóhelyettese a XI. kerület közoktatása terén végzett kimagasló oktató-nevelő munkája magas színvonalú ellátása elismeréseként,

Gyimesi Lászlóné, a Gazdagréti Óvoda titkáraként évtizedek óta végzett magas szakmai színvonalú munkája elismeréseként,

Horváth Júlia, a Lágymányosi Óvoda Újbudai Nyitnikék Óvoda Telephely vezető-helyettese példaértékű szakmai munkája és elhivatottsága elismeréseként.

Mertán Anikó, az Újbuda Gamesz munkaügyi főelőadója, az önkormányzati intézmények gazdálkodásának elősegítéséért és szakmai feladatainak szakszerű és pontos ellátása elismeréseként,

Kiss Krisztián rendőr törzsőrmester, a BRFK. XI. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Járőrszolgálati Alosztályán végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként,

Vigmond Szabolcs c. rendőr törzsőrmester, a BRFK. XI. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztályán végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Az Újbuda kiváló intézményvezetője elismerő címet kapott Benis Andrea, a Kelenvölgyi Általános Iskola igazgatója, az eredményes és színvonalas nevelő-oktató munkájáért, igényes és lelkiismeretes igazgatói tevékenysége elismeréseként, valamint Juhász András az Újbudai József Attila Gimnázium igazgatója, az intézmény szakmai színvonalának emeléséért, folyamatos fejlesztéséért és példaértékű vezetői munkája elismeréseként.

Újbuda mesterpedagógusa elismerő címet adományoztak Fejesné Turai Ritának, az Albertfalvai Óvoda - Bükköny telephely vezető-helyettesének, a gyermekek elfogadása, képességeinek megfelelő nevelése, közel negyven éves óvodapedagógusi munkája elismeréseként, Kadosáné Klimó Mária Magdolnának, a Sasadi Óvoda függetlenített óvodavezető-helyettesének, az óvodás korú gyermekek és a kerület óvodájáért végzett elkötelezett munkája elismeréseként, Póka Máriának, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. kerületi Tagintézménye gyógypedagógusának, több mint harminc éves szakmai munkája, embersége, mély empátiája, gyermekközpontú szemlélete, a neurofeedback terápia meghonosításának elismeréseként.

Újbuda szolgálatáért elismerő címet adott az önkormányzat Kriston Emőkének, az Újbudai Szociális Szolgálat terápiás munkatársa részére a halmozottan sérült személyek fejlesztési-gondozási terápiájának kidolgozásában és megvalósításában végzett elhivatott munkája elismeréseként, valamint Tóth Erikának, a Szent Kristóf Szakrendelő betegirányítás-vezetőjének, az idős, fogyatékos, hátrányos helyzetű rászorulók egészségügyi ellátásának szervezésében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Újbuda gyermekeiért elismerő címet idén nyolcan kaptak:

dr. Ávéd Katalin, a Szent Kristóf Szakrendelő gyermek fül-orr-gégész szakorvosa, kiemelkedő szakmai teljesítménye, magabiztos gyakorlati jártassága elismerésekén és Primné Vágvölgyi Éva, a Lágymányosi Óvoda óvodapedagógusa, a gyermekekért végzett szeretetteljes, áldozatos, szolgálatkész pedagógusi munkája elismeréseként, Fehér Kaplár Attila József, a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola matematika-technika szakos tanára, a közoktatásban végzett több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként, Egri Gyöngyi, az Észak-Kelenföldi Óvoda függetlenített vezető-helyettese, harmincnyolc éve tartó magas színvonalú pedagógiai munkája, szakmai felkészültsége, példaértékű emberi hozzáállása elismeréseként, Ambrus Noémi, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. Kerületi Tagintézmény gyógypedagógusa, logopédusa, magas szakmai színvonalon végzett munkája, a gyermekek komplex fejlesztése iránti elkötelezettsége elismeréseként, Steixnerné Strausz Ildikó, a Gazdagréti Óvoda függetlenített óvodavezető-helyettese kiemelkedő és példaértékű pedagógusi elhivatottsága, a gyermekekért és családokért végzett magas színvonalú pedagógiai és vezető munkája elismeréseként, Gera Krisztina, az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola és EGYMI óvodai részleg intézményvezető-helyettese részére, a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése érdekében végzett áldozatos, kitartó és magas szintű gyógypedagógiai munkája elismeréseként, Gabonyi Erika pedig a XI. kerületben több mint huszonöt éve a gyermekek sportolásáért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Újbuda sportjáért életmű díjat vehet át Kilián Erzsébet, az Újbudai József Attila Gimnázium testnevelő tanára és munkaközösség-vezetője, a kerület és az iskola sportéletében negyven éven át végzett kiemelkedő munkája, kimagasló oktató, nevelő és szervező tevékenysége elismeréseként.

Az Újbuda kiváló vállalkozója, kiváló iparosa elismerő címet idén Pál Imre vállalkozó kapta magas színvonalú kereskedelmi tevékenysége elismeréseként.

A „Pro Architectura Újbuda” kitüntetést Kajdócsi Jenő okleveles építészmérnök vehette át, a Szurdok utca 3. szám alatti lakóépület megvalósításában végzett kimagasló tervezői munkája elismeréseként.

Tizennégyéves hagyomány, hogy a november 11-én születettekre kitüntető figyelmet fordít az önkormányzat. Eddig 72 Újbuda babát ünnepeltek a Kerület Napján. Az ünnepségen a Budapest Jazz Orchestra ritmusszekciója és Kocsis Tibor énekes lépett fel.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.