Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. péntek, Vince, Artúr

Átadták a Pro Cultura Újbuda díjakat

Újbuda   |   2018, január 23 - 00:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén Bényi Eszter textilművész és Stimecz András karvezető kapta meg a kerület legrangosabb kulturális elismerését, a Pro Cultura Újbuda díjat. Mindketten a Magyar Kultúra Napján, január 22-én vehették át kitüntetésüket.

Szakítva a hagyománnyal, idén nem az önkormányzat dísztermében, hanem a B32 Galéria és Kultúrtérben rendezték meg a Pro Cultura Újbuda díjátadó ünnepségét a Magyar Kultúra Napján, január 22-én. A kerület legrangosabb kulturális elismerését Bényi Eszter textilművésznek és Stimecz András karvezetőnek adta át Hoffmann Tamás polgármester.

A nonfiguratív szőttesekkel híressé vált Bényi Eszter ezer szállal kötődik a kerülethez. Felmenői neves festőművészek, művészettörténészek, régészek voltak, ő pedig egész életét a textilművészetnek szentelte. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán textilesként kezdte, mára a magyar gobelinművészet megkerülhetetlen alakjává vált. A Magyar Kárpitművészek Egyesületének alapító tagjaként sok díjjal büszkélkedhet, lírai falikárpitjait több hazai és külföldi kiállításon is bemutatta.

Az ambiciózus, fiatal karvezető Stimecz András – a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium énektanára – 2000 novemberében hozta létre a Gesualdo kamarakórust. A főként reneszánsz miséket, motettákat, madrigálokat, valamint 20. századi kórusműveket előadó, zeneszerető amatőrökből álló énekkar 2011-ben megszerezte az országos kórusminősítés legmagasabb fokozatát, a „hangversenykórus” címet (ezt azóta meg is erősítették). A Gesualdo a világ több országában sikert aratott már, ám szűkebb pátriájuk Újbuda maradt, azon belül is az Albertfalvi Közösségi Ház, ahol próbáikat tartják. Gyakran lépnek fel kerületi rendezvényeken is.

Január 22. már 1989 óta a Magyar Kultúra Napja annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc ezen dátumon fejezte be a Himnuszt 1823-ban. A B32-ben rendezett idei ünnepségen Kölcsey Ferencről is megemlékeztek a szervezők: Katona László színművész a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című alkotásából adott elő részleteket. Különös egybeesés, hogy 75 esztendővel ezelőtt éppen január 22-én született Cseh Tamás: a díjátadón a nagyszerű zenész és előadóművész áthangszerelt dalai is felhangzottak, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor előadásában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.