Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. kedd, Jolán, Vid

Átalakul a buszterminál

Újbuda   |   2021, április 6 - 08:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megtörtént az első lépés a Kelenföldi pályaudvar melletti közlekedési csomópont továbbfejlesztése érdekében, miután a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. (BFK) kiírta a nyílt európai uniós közbeszerzési felhívást az ottani BKK-, illetve Volánbusz-végállomás megtervezésére.

A Fővárosi Közfejlesztési Tanács március 25-i ülésén született megállapodás a Fővárosi Önkormányzat és a kormány között arról, hogy utóbbi átvesz Budapesttől három közlekedési fejlesztést, ezek egyike a kelenföldi csomópont.

A legfontosabb változás Kelenföldön az lesz, hogy az elővárosi Volán-buszok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója. A Volán járatainak így nem kell majd az Egérút felé kerülniük. A helyi buszok többségének már most is Őrmezőn van megállója vagy végállomása, a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol régóta hiányzó funkciók is helyet kapnak (például nyilvános illemhely).

Növelik a kelenföldi P+R kapacitást is, a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra, emellett terveznek egy többszintes parkolóházat. Lesznek majd kerékpártárolók, és létesülnek taxi-drosztok, K+R parkolók is (ahol csak addig állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) – emelte ki Vitézy Dávid.

A BFK közbeszerzése a Kelenföldi pályaudvar térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére is vonatkozik. A tervezőnek javaslatot kell tennie a buszvégállomás Etele téren felszabaduló területének hasznosítására (a cél a zöldterületek növelése).

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Új igazgatót kap a Karinthy Színház  

– Július 1-jétől Berettyán Nándor vezeti igazgatóként a Karinthy Színházat – jelentette be Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára. A 28 éves színész 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, Vidnyánszky Attila osztályában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.