Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. csütörtök, Iván

Az ’56-os forradalom és szabadságharc emléke Újbudán

Újbuda   |   2019, október 22 - 21:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 22-én a Domokos Pál Péter Általános Iskolában rendezett ünnepséggel kezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi rendezvényei. A megemlékezésen részt vett dr. László Imre polgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő is.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Kovácsné Tapolcsányi Júlia Valéria iskolaigazgató, majd László Imre polgármester mondta el, főként gyerekekhez intézett beszédét. Saját emlékeire utalva hangsúlyozta, örömteli, hogy a mai fiatalságnak nem kell átélnie ötvenhat borzalmait. Molnár Gyula országgyűlési képviselő is elmondta köszöntőjét, majd a hetedikesek bemutatták Napló a padláson című előadásukat. A darab a forradalom idején tizenkét éves Csics Gyula író naplóbejegyzései alapján készült, a diákokat Benczéné Támadi Rita készítette fel.

A kerületi ünnepségek sora emléktábla koszorúzással folytatódott az Október huszonharmadika utcában, ahol a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói adták elő műsorukat, majd Keller Zsolt önkormányzati képviselő mondta el köszöntőjét, kiemelve az ’56-os fiatal hősök elhivatottságát és szabadságvágyát, amely egységbe kovácsolta őket a nehéz időkben. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ovi-Foci már a Lurkó óvodában is  

Az Újbuda Önkormányzata, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. és az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány összefogásával megvalósult sokoldalú sportpályát június 22-én Bakai-Nagy Zita és Orosz Anna alpolgármesterek avatták fel a Dél-Kelenföldi Óvoda Újbudai Lurkó Telephelyén.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.