Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 5. vasárnap, Emese, Sarolta

Az Aranycsapat – és ami utána következik

Újbuda   |   2019, december 12 - 15:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A diplomataként és futballistaként is ismert történész, Borsi-Kálmán Béla a Rákosi-korszak és a Kádár-rendszer történetének tükrében mutatja be a magyar labdarúgás sikeres korszakát és hanyatlását.

A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban december 11-én bemutatott kötetről a Nemzeti Sport főmunkatársa, ifjabb Csillag Péter kérdezte a szerzőt, aki saját életének, futballkarrierjének tükrében is elemezte a sporttörténeti változásokat. A fényképekkel gazdagon illusztrált, Az Aranycsapat – és ami utána következik című összefoglaló munka Puskáséktól Albert Flóriánék nemzedékéig mutatja be a magyar labdarúgás fontos időszakát. Nem csak történeti forrásokra, levéltári dokumentumokra és állambiztonsági iratokra támaszkodik, hanem az oral history módszerét is alkalmazza, éppúgy felhasznál öltözői pletykákat és szóbeli közléseket, hogy az olvasó maga alkothasson képet a legnépszerűbb sportág hazai történelméről.

A fiatalkorában az Eötvös Collegium csapatában és a Ferencvárosban, majd Esterházy Péterrel a Galambom FC-ben és a legutóbbi időkig az újságíró válogatottban is focizó Borsi-Kálmán Béla testközelből tapasztalta meg azokat a sokszor politikai gyökerű társadalmi változásokat, amelyek az Aranycsapat korszaka után következtek be.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.