Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. csütörtök, Ivett, Frida

Az élet futása

Újbuda   |   2017, december 19 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

B32 40 – Szemelvények a Bartók 32 Galéria és B32 elmúlt 40 évéből címmel megjelent a B32 Galéria és Kultúrtér első képzőművészeti kiadványa. A december 13-i bemutatón a meghívott képzőművészek és újságírók előtt Antal Nikolett, a ház művészeti vezetője és Máthé Andrea művészetfilozófus méltatta az albumot.

Antal Nikolett felvezetőjében egy olyan alkotásra reflektált először, amely éppen látható a B32-ben, Tölg-Molnár Zoltán képzőművész „49. hét” című kiállításán, ez pedig a „lebenslauf” (az élet futása). – Önéletrajzként is szokták fordítani, és a kiadványban Tölg-Molnár Zoltánnak van erről egy gyönyörű passzusa, amelyik nagyon illik ehhez az alkalomhoz – mondta lapunknak a B32 művészeti vezetője.

„Jó esetben van egy íve ennek a 60, 70, 80 évnek, mint a madár repülésének. Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csapkod közben a szárnyával, hanem hogy milyen a rajza. Lehet ez egy szép ívű életrajz is. Lebenslauf – az élet futása, ahogy a német mondja…” – mesélt a sajátos kifejezésről Tölg-Molnár Zoltán a vele készült interjúban.

– Volt ennek a galériának a történetében is nagyon sok szárnycsapkodás, de bízom benne, hogy most ebben az albumban valamiféle ív, valamiféle dramaturgia kirajzolódott a B32 kapcsán. Művészeti kiadványunk tekinthető egyfajta hitvallásnak is, amelyben markánsan látható a koncepciónk, és az, ahogyan az itt dolgozó emberek gondolkoznak a kortárs művészetről – folytatta Antal Nikolett.

A huszonöt művészt bemutató, a galéria negyven esztendejének történetét felvillantó album méltatásakor Máthé Andrea művészetfilozófus, a könyv bevezetőjének szerzője kiemelte, hogy a B32 kitüntetett helye a világnak: – A B32 különleges galéria, ennek egyik oka, hogy itt már negyven éve a művészet történik, és itt a „történiken” van a hangsúly. Az elmúlt időszakokban minden megmozdulásával, minden tárlatával képes volt nyomot hagyni. Az album ezt „nyomhagyást” igyekszik megmutatni olyan alkotókkal, akik az elmúlt négy évtizedben a hazai képzőművészeti életben megkerülhetetlenné váltak, és jelentős életművükkel maguk is nyomot hagytak.

K. G.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nagyon fontos feladatunk a szemléletformálás  

Újbuda Önkormányzata saját programokkal is fellép mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen. A kerület esélyegyenlőségi koncepciójáról, terveiről Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel beszélgettünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.