Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

„Azon értem önmagamat tetten, hogy Újbudának díszpolgára lettem”

Újbuda   |   2017, november 16 - 09:43
Nyomtatóbarát változatSend by email
Több mint negyedszázada minden év november 11-én, a Kerület Napján adják át az Újbuda Díszpolgára címet, amellyel a kerületben élő kiemelkedő személyiségek teljesítményét vagy életművét ismeri el az önkormányzat. Idén a Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár és Sándor György „humoralista” kapta meg a címet. Az eltelt évek során kitüntetettek sokféle módon élik meg díszpolgárságukat - derül ki cikkünkből.
Tavaly az Újbudán élő művészek közül Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a díszpolgári elismerést. A Nemzet Színészéhez most aktualitás is kapcsolódik, hiszen ő az egyik főszereplő a 2009 óta szintén kerületi díszpolgár Mészáros Márta októberben bemutatott, Aurora Borealis – Északi fény című filmjében. Munka közbeni beszélgetéseiket Pataki Éva, a produkció egyik forgatókönyvírója szerkesztette kötetbe, ebben Törőcsik Mari így vall mesterségéről: „Azt szoktam mondani, színésznek születni kell, tehetség jó, ha van, de aztán meg is kell tanulni a szakmát, mert még a takarító szakmát is meg kell tanulni”.
A tudomány területéről tavaly Náray-Szabó Gábor vegyészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett Újbuda díszpolgára. Egyáltalán nem számított rá, mondta most lapunknak a professzor, aki közel hetven esztendeje él a Kosztolányi Dezső téren, és úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét. Örül, hogy ismert utcák, ismert emberek veszik körül. Náray-Szabó Gábor úgy véli, közéleti tevékenysége, a Professzorok Batthyányi Köre elnökeként a konzervatív értékek melletti kiállása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megkapja az elismerést.
Karinthy Márton Kossuth-díjas író, színházi rendező 2013-ban lett díszpolgár. – Ez elsősorban a Karinthy család közös díja. Ez a família régebbi, mint a kerület, 1920 óta itt élünk. Nagyapám, Karinthy Frigyes alkotói életét a Hadik Kávéház korszaka határozta meg, apám, Karinthy Ferenc világéletében a Gellérthegyen lakott, és engem is minden ideköt. A díszpolgári cím e közös sors visszaigazolása, lokálpatrióta voltunk méltatása – emelte ki az író-rendező.
Komoly megbecsülés volt Ferge Zsuzsa szociológus professzornak is 2006-ban az újbudai díszpolgárság. Mint hangsúlyozta: ez azt bizonyította, hogy valóban fontos az a szociálpolitikai és tudományos munka, amit egész életében végzett. A tudós Gazdagréten él lassan 15 éve.
A KÜRT Computer Rendszerház Zrt. vezérigazgatója, Kürti Sándor egy tízemeletes ház pincéjében kezdte vállalkozását, aztán beszállt egy Patyolat-fiókba: az egyik ajtón a piszkos ruhákat, a másikon a hibás adattárolókat vették át. A KÜRT Zrt. sokszor költözött, három évtized alatt bejárta Újbudát, mára pedig „technológiai hungarikumként” a világ vezető újságjaiban viszi Magyarország és a kerület jó hírét. A 2005-ben elnyert díszpolgári cím már akkor megerősítette Kürti Sándort abban, hogy jó úton jár vállalatával.
Bradányi Iván író-műfordító számtalan életrajzi könyv, több száz vers és slágerszöveg szerzőjeként vált ismertté. 2015-ben is versben ünnepelte díszpolgárrá avatását: „ …. a szívem szinte zúg és beleretten/ a fenti dátum nem tévedett ebben/ azon értem önmagamat tetten/ hogy Újbudának díszpolgára lettem”.
Újbuda
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.