Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Bájital a B32-ben - Agnes von Uray kiállítása

Újbuda   |   2019, december 7 - 10:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Agnes von Uray korábbi képeinek témáit reklámokból, magazinokból, filmekből, képregényekből választotta. A B32 Galériában december 11-étől látható tárlatának művein környezetének szereplői, fiatalok, gyerekek, nők zenélnek, táncolnak és mosolyognak.

A Szépfalvi Ágnesként megismert, jelentős pályát befutó képzőművész tíz éve Agnes von Uray néven festi képeit, ezzel párhuzamosan munkásságát is újragondolta. Korábban nőalakjai szenvedő, a férfi-nő kapcsolatban kiszolgáltatott karakterek voltak, sokszor magazinok, sajtófotók kompozícióiba festette bele a női testeket. A képek szerepjátékok is voltak, amelyekben Agnes bújócskázott önmagával. A szerepjáték ma is megvan, de figurái teljesebbek, harmonikusabb személyiségek, a művész gyakran családtagjait, barátait festi meg.
– A kiállítás anyagának összeállítása közben figyeltem fel a kora reneszánsz festmények és a munkáim közötti hasonlóságra. A quattrocento stílusjegyei erősen hatottak rám, elsősorban a színösszeállításban és az alakok kiválasztásában. A reneszánsz újjászületést jelent, valamiféle újjászületésen gondolkodtam a mostani tárlat elkészítésekor is – mondta lapunknak Agnes von Uray.

A Bájital című kiállítás falán egy rendhagyó recept, egyben jó tanács olvasható: „Végy három mély lélegzetet, hagyd, hogy átjárjon. Ezután láss hozzá!

Bájital hozzávalók:
2 rész merészség, 1 rész kitartás,
1 rész huncutság, 1 rész életszeretet, 1 csipet humor. Legfontosabb, hogy kezdés előtt engedd el az előre megfogalmazott nézeteidet.”

Agnes von Uray előítéletek nélküli játékra hívja a nézőket, és kötöttségek nélküli befogadásra biztat mindenkit. Munkáin többek között a Weiner Leó zeneiskola növendékei és a Nemes Nagy Ágnes művészeti szakgimnázium tanulói hegedülnek, énekelnek, táncolnak, zuhogó fényháttér előtt. A festmények között akad, amely szentélyt formál, más szárnyas oltárhoz hasonlít. A mennyezeti freskót animáció helyettesíti: egy lány mosolyog ki a plafonra vetített felhők közül. A meglepő és őszinte kiállítás a létezés szépségéről, az élet teljességéről is szól, és arról, ahogyan ma a művész a festészetéről, pályájáról, az életről gondolkodik.


K. G

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

FÉLÓRA LÁSZLÓ IMRE POLGÁRMESTERREL (2020.08.10)

Tíz hónap telt el azóta, hogy a választások után megalakult Újbuda regnáló képviselő-testülete, a város vezetői átvették hivatalukat, elfogadták az éves költségvetést és megállapodtak az idei célokban. Ám ezt is, mint szinte mindent világszerte, felülírta a koronavírus-járvány. László Imrét, Újbuda polgármesterét az elmúlt hónapok nehézségeiről és eredményeiről kérdeztük.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.