Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 16. szombat, Gusztáv

Befektetési célra is jó ötlet a XI. kerületben ingatlant vásárolni

Újbuda   |   2017, június 30 - 11:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokszínű az újbudai ingatlanpiac, legyen szó lakásárakról, bérleti díjakról, hozamokról, a lakótelepek élhetőségéről, vagy éppen a környezet hangulatáról. Több elemzés is kiemelt helyen mutatta be a XI. kerületi keresletet és kínálatot.

Újbuda évek óta töretlenül népszerű az ingatlanbefektetők és a lakásvásárlók körében, a kereslet többnyire nagyobb, mint Budapest legtöbb részén. A kerületben sokféle ingatlan található: van lakótelep és lakópark, régi bérház és új társasház, kertes családi ház és irodapark. Ezek jellegétől és az elhelyezkedésüktől függően jelentős eltérések tapasztalhatók a keresletben és az árakban egyaránt.

Újbudán a hegyvidéki részeken, vagyis a Sas-hegyen és a Gellért-hegyen lehet a legdrágábban lakást vásárolni és bérelni. A kertvárosi övezetbe, így a Spanyolrétre vagy a Madárhegyre vágyók bankszámlája szintén alaposan megcsappanhat, ha sikerül odaköltözniük. A legolcsóbbak hagyományosan a lakótelepi lakások, illetve általában azok, amelyek forgalmasabb közlekedési utak, csomópontok mentén fekszenek. Az elmúlt esztendőkben azonban az Újbudát is érintő közlekedési infrastrukturális fejlesztések – köztük a 4-es metró és a fonódó villamos –, valamint a városrehabilitáció (például a Móricz Zsigmond körtéren vagy a Bartók Béla úton) a főutak mellett is megnövelték az ingatlanok értékét. A sorozatos irodaberuházások pedig új munkahelyekkel kecsegtetnek, ezért is érdemes a kerületben otthont keresni. Ha a leendő újbudaiak vagy az átmenetileg a kerületben élni szándékozók nem vásárlásban gondolkodnak, akkor marad a lakásbérlés, amelyet az erős kiadói piac garantál. A környéken számos felsőoktatási intézmény található, a diákok szívesen vesznek ki egy-egy szobát vagy lakást azok közelében. Az Otthontérkép adataiból viszont az is kiderül, hogy a legmagasabb fajlagos bérleti díjakat nem az egyetemek közvetlen közelében, hanem a már említett hegyvidéki részeken, illetve a csendes zöldövezetekben lehet elérni.

Jó hozamokat hozhat a jó közlekedés

A kiadási célú lakásvásárlással elérhető éves hozamok 5,5 és 8 százalék között mozognak, 3 százalékos lakásfelértékelődéssel kalkulálva – olvasható a portfolio.hu elemzésében –, ezen belül csupán a lakásbérleti díjból 2,5 és 5 százalék közötti hozam származhat. Ezzel budapesti összevetésben jól teljesít a kerület, a legtöbb részében a fővárosi átlagot elérő vagy azt meghaladó áron lehet hosszú távra kiadni a lakásokat. Mindent figyelembe véve Újbudán a több ingatlanfejlesztésnek is helyet adó Spanyolrét, illetve Madárhegy körzetén lakást kiadók járhatnak a legjobban. A környéket a jó közlekedési lehetőségek teszik különösen vonzóvá – emelte ki a gazdasági portál.

Lakásvásárlás az árak tükrében

Az újlakás-építések tavaly látványosan erőre kaptak Magyarországon, különösen a fővárosban, ahol a XI. kerületben létesül a második legtöbb lakás (a XIII. kerület után). A Budapesti Lakáspiaci Riport szerint Újbudán az átlagár négyzetméterenként 670 ezer forint körül alakul: a legdrágább projektekben az egymillió forintot is meghaladhatja a fajlagos ár, a külső övezetekben azonban már 500 ezer forint/négyzetméter alatt is lehet otthont vásárolni. Az árakat elnézve azt mondhatjuk, az újbudai zöld, hegyvidéki környezetre vágyók Buda más részeihez képest általában olcsóbban juthatnak lakáshoz.

Ami a használt lakásokat illeti, a panelek árairól mindenütt egyértelműen elmondható, hogy a 2013-as fordulat óta folyamatosan emelkednek, a fővárosi lakótelepek zömében 50–80 százalék közti drágulás mutatkozott három év alatt.

Az őrmezői és a gazdagréti lakótelep került a legbarátságosabb lakótelepeket rangsoroló FHB-Lakásárindex élére. A felmérésben egyebek közt a zöld felületek nagyságát, az intézményi ellátottságot vették górcső alá.

– Őrmező egy kis ékszerdoboz – mondta Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő. Az autópályák, a metró és az Egér út háromszögében elhelyezkedő „szigetet” hiába határolják közlekedési utak és csomópontok, a lakótelepen alig van átmenő forgalom. Az ott élők jól ismerik egymást, nem sietnek becsukni a liftajtót, csakhogy ne szálljon be más melléjük. Az őrmezőiek szeretnek megállni az utcán, és elbeszélgetni egymással. – Gyakran fél óra alatt teszek meg 20 métert, mert a környékbeliekkel beszélgetünk. Őrmező az én kis falum – tette hozzá a képviselő. Ha valaki végigsétál az utcákon, a panelek előkertjeiben kertészkedő embereket lát, a lakótelep közösségi kertjében pedig 37 család hódolhat közös hobbijának. A szülők nem csupán a játszótérről ismerik egymást, az iskola is a közösségformáló erők közé tartozik. Az otthonos hangulathoz az is hozzájárul, hogy a tavaly 40. születésnapját ünneplő Őrmezőn generációk élnek együtt. A gyermekeket ahhoz a Vilmos doki bácsihoz viszik, ahová a szülőket is vitték egykor a mai nagyszülők, vagy éppen ugyanaz a kémiatanárnő tanítja most őket, aki egykor édesanyjukat vagy édesapjukat. Mindezek miatt van különlegesen bensőséges, családias hangulat Őrmezőn. – Odavagyok érte – tette hozzá Junghausz Rajmund, aki maga is Őrmezőn nőtt fel.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.