Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 16. szombat, Gusztáv

Beindult az új mobilparkolási rendszer

Újbuda   |   2014, július 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jelentősebb fennakadások nélkül elindította a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF Zrt.) az országosan egységes közterületi parkolási rendszert - közölte a társaság. Az Újbudán parkolók türelmi időt kaptak.

Kedden délig az új rendszerben több mint 20 ezer sikeres mobilparkolási és e-matrica vásárlási tranzakciót indítottak a felhasználók - tájékoztatta az MTI-t az NMF Zrt. Ez idő alatt 6 ezer parkolást ellenőrző lekérdezés érkezett az önkormányzatoktól. 

Az újbudai autósok türelmi időre számíthatnak - közölte korábban a XI. kerületi önkormányzat. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell fizetni a parkolásért: a türelmi idő az elírt kódszámra vonatkozik. 

Az órákat hétfőről keddre virradó éjszaka mindenhol átmatricázták, feltüntetve az új információkat - mondta az MTI-nek az NMF Zrt. A társasággal nem szerződő EME Zrt. nem jogosult közterületi mobilparkolási szolgáltatást nyújtani - szögezte le az állami cég. Kedden minden szolgáltató lekapcsolta az eddigi integrátor EME 810-es parkolási előhívó számát, helyette egységesen a 763-ast kell használni. Azok a felhasználók akik még az EME Zrt. rendszerén keresztül tudtak közterületi mobilparkolást kezdeményezni, érvénytelen tranzakciót indítottak, és a parkolási díj megfizetése hiányában büntetés kiszabására számíthatnak - tájékoztatott az NMF Zrt. 

Az EME Zrt.-nek előre befizetett összegeket az ügyfelek vagy felhasználhatják más, nem közterületi mobilparkolási szolgáltatásra, vagy visszakaphatják - hívta fel a figyelmet az NMF Zrt., hozzátéve: ezt külön kell kérni. 

Az országosan egységes mobilfizetési rendszerhez első körben hat szolgáltató csatlakozott. A három országos mobilszolgáltató (Telekom, Telenor, Vodafone) mellett az Evopay, az Mpark és a Barion mobilparkolási szolgáltatását lehet igénybe venni az ország közterületi parkolási övezeteiben. A szolgáltatók közötti különbségek a www.nemzetimobilfizetes.hu honlapon összehasonlító táblázatban találhatók meg, a szolgáltatások részletes ismertetésével. 

Az EME Zrt. már korábban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottságnál, mivel szerinte az állam monopolizálta a mobilparkolást.

MTI/Újbuda

Beindult az új mobilparkolási rendszer

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A döntő többség igényli az oltást – Falus Ferenc

A felmérésekkel szemben Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos biztos benne, hogy a lakosság legalább 70 százaléka kérni fogja az oltást a COVID ellen, különösen, ha látja, hogy nincs mellékhatás, szövődmény és megvéd a betegségtől. Az EU megszervezi a vakcina ellátást és megszervezhető az oltás menete is. Két két és fél hónap alatt egy háziorvosi praxisban be lehetne oltani az embereket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.