Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szerda, Mátyás

Bencsik Sándorra emlékeztek a Lecke utcában

Újbuda   |   2019, szeptember 27 - 11:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A fiatalon elhunyt gitáros, Bencsik Sándor (Samu) otthonánál tartottak megemlékezést a Lecke utcában szeptember 25-én. Molnár László, Újbuda alpolgármestere is megkoszorúzta az emléktáblát.

A Beatrice, a Gesarol, a P.Mobil és a Pandora’s Box egykori gitárosa Bencsik Sándor 1987. szeptember 23-án hunyt el egy ausztriai menekülttáborban. Újbuda önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága - Monostori Péter a TTT Archívum kurátora kezdeményezésére - 2017-ben helyezte el régi lakóházának falára azt az emléktáblát, amelyet azóta minden évben megkoszorúznak a zenésztársak, a családtagok, barátok, Bencsik Samu rajongói. – Bencsik Sándor sorsa arra figyelmeztet minket, hogy minden korban figyelnünk kell a tehetséges emberekre, és törődnünk kell velük – fogalmazott beszédében Molnár László. Nem tudni, mi lett volna Bencsik karrierjével, ha egy tehetségeket támogató korban, közegben kamatoztathatta volna tudását. Egy önkormányzatnak is felelőssége, hogy segítse a tehetségeket előre jutni, támogassa őket karrierjük beteljesülésében – tette hozzá az alpolgármester. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében azt emelte ki, hogy nagyon sok tehetséget nyomott el a Kádár-rendszer, de ezzel számos bátor művész szembeszegült, így lehetett akkoriban is színes kulturális élet Magyarországon.Ezt követően Szabó István „Putyur”, a P-Box dobosa elevenített fel néhány emléket, majd Hörcher László festőművész mesélte el, miként festett Bencsik Sándornak egy egész alakos képet Jimmy Hendrixről. A TTT Nemzeti Beat-, Pop- és Rockarchívum kuratóriuma által szervezett megemlékezés végén a Gál Gábor Bt. Barta Tamás Emlékzenekar idézett fel néhány P. Mobil-számot Bencsik Sándor szerzeményei közül.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A képviselő válaszol...: Hogyan lehet újra nyitni?  

Ezt a kérdést tettük fel a képviselőknek: Véleményük szerint milyen feltételek teljesülésével (pl. oltások száma), milyen módszerekkel/fokozatokkal (pl. vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása, bizonyos tevékenységek „oltási igazolvány”-hoz kötése stb.) lehet „újranyitni” az országot, Újbudát?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.