Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 23. vasárnap, Alfréd

Bolgár–magyar köznevelési konferencia a Bartók 32 Galériában

Újbuda   |   2015, október 22 - 12:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 9-én a Bartók 32 Galéria adott otthont az óvodai és iskolai átmenet témáját feldolgozó bolgár–magyar köznevelési konferenciának, az ötéves Tengeri Akadémia 2020 programsorozat aktuális eseményének.

A Tengeri Akadémia 2020 olyan, az Európai Unió által is támogatott projekt, amely az oktatás és kultúra területén kölcsönös tapasztalatcsere formájában kívánja fejleszteni a bolgár–magyar együttműködést. A konferencia benyomásairól, eredményeiről Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgatót kérdeztük.

– Újbuda Bolgár Kisebbségi Önkormányzatának aktív részvételével és segítségével Újbuda és Bulgária között három éve tart már az oktatás és köznevelés területét érintő kölcsönös kooperáció, ahol minden évben egy-egy aktuális köznevelési témát vitatnak meg a résztvevők. Bulgária egy nemzetközi pályázat részeként nyert lehetőséget és támogatást arra, hogy magyarországi intézményekkel, illetve önkormányzatokkal együttműködve a közoktatás területét érintő jó gyakorlatokat tanulmányozhassa. A XII. kerület mellett Újbudával is felvették a kapcsolatot. Az első évben a pedagógusok szerepe, lehetőségei, a másodikban pedig a gyerekek oldala és élményei felől közelítettünk a köznevelés témájához. Először a bolgár tanárok, tanítók, óvodapedagógusok látogattak el újbudai óvodákba és iskolákba, majd a kerület köznevelési szakemberei utaztak ki Bulgáriába előadásokat tartani.

Idén az óvodából iskolába átmenet témáját választottuk ki közös feldolgozásra. Nyári előadásainkat követően október 2-án az Észak-Kelenföldi Óvodában, valamint a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban láttuk vendégül a küldöttséget. Utóbbi intézményben a bolgár tanároknak lehetőségük nyílt tanulmányozni a Montessori-módszert, amelyet 2007-ben vezettek be a Keveháza utcai iskolában, és egyedülálló a fővárosban.

Az aktuális program az október 9-i konferenciával zárult. Újbudáról Tóth Ildikó, az Észak-Kelenföldi Óvoda vezetője, valamint Bánáti István, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium igazgatója tartott prezentációt, míg a résztvevőket Molnár László alpolgármester köszöntötte. Az eredményes együttműködés és kölcsönös tapasztalatcsere a jövőben is folytatódik. Bízom benne, hogy minél több bolgár kolléga láthatja és sajátíthatja el azokat a kerületi jó gyakorlatokat, amelyek tapasztalataiból hazatérve építkezni tudnak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időtálló alkotások négy dimenzióban  

Második alkalommal láthatók önálló tárlaton Klimo Péter látvány-, díszlet- és jelmeztervező képzőművészeti alkotásai. A közönség először tekintheti meg a művész klímaváltozásra reagáló Égő föld című alkotását a Tér Galériában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.