Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. vasárnap, Jusztina

Búcsú Szent Imre napján

Újbuda   |   2019, november 11 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bérczi L. Bernát O. Cist., apát celebrálta a szentmisét a ciszterciek Szent Imre Plébániatemplomának búcsúján. A zirci apát Szent Imre herceg életének példájáról beszélt, és a fiatalon elhunyt magyar szent példáján keresztül világított rá a fiatalok problémáira.

A szentmisén Csányi Tamás karnagy vezényletével a templom kórusa és zenekara adta elő Joseph Haydn F-dúr miséjét. Idén a felújítás alatt álló plébániatemplom mellett a folyamatban lévő munkálatok miatt elmaradt a vásárt, de a Himfy utcai rendházban a ciszterek megvendégelték a híveket.

A vacsora vendégeinek Csők János építésvezető tartott vetített képes előadást a nagyszabású renoválás eddigi munkálatairól. Kiderült az is, hogy a nyolcvanéves templom Gellért-hegy felőli részén észlelt vizesedés és falrepedések okait a kivitelező alaposan megvizsgálta, arra az eredményre jutva, hogy a templom továbbra is stabil alapokon áll, nem süllyedt meg, és valószínűleg egy korábbi extrém esőzés okozhatta a jelenséget. A vízelvezetést már tökéletesítették a templom körül.
Az Újbuda jelképének számító egyházi létesítmény jelentős méretű állagjavításon megy keresztül ezekben a hónapokban. Most az épület Villányi úti homlokzatán és a tornyokon dolgoznak. Csők János elmondta, hogy egy messziről is nagyon mutatós, kétféle sárga színnel festett templomot láthatnak hamarosan az erre közlekedők, amelynek lesznek éjszaka is látható toronyórái.
A belső térben az eredeti festést igyekeznek helyreállítani, az elektromos rendszert is korszerűsítik. A felújítás első üteme, az épület utcai homlokzata hamarosan elkészül, az esküvői időszakra igyekeznek lebontani a belső állványzatot is. A teljes renoválás befejezése 2020 nyarára várható - a kivitelező cég építésvezetője szerint.

A szentmisén részt vett Simicskó István országgyűlési képviselő, Hintsch György alpolgármester, Molnár László egyházügyi tanácsnok és több önkormányzati képviselő is.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.