Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Busójárás Kelenföldön

Újbuda   |   2019, február 25 - 19:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több százan vettek részt a Kelenföldi farsangon, amely vendégül látta a mohácsi Zauvjek csoport busóit. Ludányi Attila önkormányzati képviselő és a Porway’s Art Egyesület rendezvényének fővédnöke Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt.

A tavalyi busójárás sikere után idén is elindult a menet az Albertfalvi Közösségi Háztól. A Zauvjek busócsoport tagjai kolompokkal, kereplőkkel űzték a telet az utcákon. A pécsi Čefa tamburazenekar már az első percektől kezdve muzsikált, végül az Albert utcában, a Lecsófesztivál helyszínén felállított színpadon adtak koncertet.

A közönséget Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntötte. Budafok-Tétény képviselője felelevenítette a busójárás történetét, és örömét fejezte ki, hogy ennek a különleges felvonulásnak a kelenföldiek is részesei lehetnek. Kiemelte: az élő néphagyományokban az a legfontosabb, hogy erősítik az identitásunkat.

Az UNESCO világörökség részét képező, hungarikumnak nyilvánított busójárást február 28-tól március 5-éig tartják Mohácson. Ludányi Attila, Kelenföld önkormányzati képviselője kiemelte: Mohács önkormányzata pártolja a kelenföldi busójárást, amely előfutára, főpróbája a mohácsi nagy felvonulásnak.

A Kelenföldi farsangot Újbuda önkormányzata mellett idén Budafok-Tétény is támogatta. Ellátogatott a rendezvényre a XXII. kerület polgármestere, Karsay Ferenc is, megemlítette: szeretné, ha jövőre Budafok-Tétényben is lenne busójárás.

Az ízek idén sem hiányoztak, rengeteg sokác babot főztek a farsangi mulatság helyszínén, így a résztvevők mind megkóstolhatták ezt a finom mohácsi ételt. A szervezők a családokra is gondoltak, a Csodavilág együttes gyerekműsorral szórakoztatta a legkisebbeket. Este hatalmas máglyát raktak, amely körül "vesszen a tél, jöjjön a tavasz" kiáltásokkal búcsúztatták a hideg időt.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.