Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Covid-szűrés az önkormányzati óvodákban

Újbuda   |   2021, szeptember 8 - 15:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata a szeptemberi tanévkezdéskor lehetővé tette az önkormányzati óvodák minden munkatársa számára az antigéngyorstesztes Covid-szűrést, ez összesen 712 főt érint. Ezen túlmenően a második oltás után kétszer is megméretik a vérmintából kimutatott ellenanyagszintet (először három-négy hét, másodszor három hónap elteltével). Ugyanilyen szűréseken vesz részt az önkormányzat által fenntartott intézmények valamennyi munkatársa, mindösszesen 1623 személy. A szűrések folyamatosan zajlanak a Szent Kristóf Szakrendelő és a CORDEN labor közreműködésével.

A köznevelési intézményekben ez év szeptemberétől hatályát veszti számos olyan intézkedés, amely korábban a járvány elleni védekezést szolgálta – derül ki abból a levélből, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt az intézmények vezetőinek. A telex.hu birtokába került levél szerint helyben saját szabályokat lehet alkalmazni.
A maszk viselése és a reggeli hőmérőzés nem kötelező, de nem is lehet megtiltani. A miniszter feloldotta azt az előírást, hogy az osztálytermekben lehetőség szerint egymástól távolabb helyezzék el a padokat, és a közösségi terekben próbálják meg betartani a 1,5 méteres védőtávolságot (az iskolák ez esetben is dönthetnek másképp). A testnevelésórákat szeptembertől zárt térben is meg lehet tartani. A tárca továbbra is azt javasolja, hogy az osztály- és a tanulmányi kirándulásokat belföldre szervezzék, de szeptembertől ezek többnaposak is lehetnek.
A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató gyermeket nem szabad közösségbe vinni, amíg fel nem gyógyul, a visszatéréshez orvosi igazolás kell. Ha az intézményben derül ki, hogy egy gyerek fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, és a szülőt értesíteni. A szülő csak alapos indokkal tarthatja otthon a gyermekét, ezt igazgatói döntés alapján lehet járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. A miniszteri levél hivatkozik az alapvető jogok biztosának megállapítására – emelte ki a Telex –, eszerint „a tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel általánosan előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak, minden ilyen szülői-gondviselői kérelmet a döntésre jogosult intézményvezetőnek a kérelmező körülményei és a járvány alakulásának függvényében aktuálisan kell mérlegelnie, és időszakonként felül kell vizsgálnia”.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.