Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Cseh Tamás és a Magyar Kultúra Napja

Újbuda   |   2018, január 22 - 15:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kölcsey Ferenc 195 évvel ezelőtt, január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, ezért 1989 óta minden évben ekkor ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Ezen a napon született és idén ünnepelné 75. születésnapját a kerület egykori neves és Pro Cultura díjas művésze Cseh Tamás is, aki 2009-ben lett Újbuda posztumusz díszpolgára.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Erről A magyar nép zivataros századaiból alcímű vers kézirata tanúskodik, amivel Kölcsey csekei magányában 1823-ban végzett. Ugynakkor idén ünnepelné 75. születésnapját Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. A kerület egykori neves és Pro Cultura díjas művésze 2009-ben halt meg, abban az évben amikor Újbuda posztumusz díszpolgára is lett.

Dalai révén Cseh Tamás olyan világot képviselt, amely sokaknak erőt adott a hetvenes- nyolcvanas évekhez. Szimbólumokkal teli költészete több nemzedék életét, kultúráját határozta meg. Dalaiban tükröt tartott a társadalom elé, gondolatisága a szabadságot sugallta a tűrt, a tiltott, és a támogatott időkben.

Cseh Tamás Tordason élte gyerekkorát, jó kézügyessége már akkor megmutatkozott. Családja 1956 novemberében költözött a Budapestre a Villányi útra, a középiskolát az akkori József Attila Gimnáziumban végezte. Az egri Tanárképző Főiskola befejezése után tíz évig tanított rajzot.

A sokaknak a szabadságot jelentő Indiántábort 1961-ben hozta létre Bakonybélen barátaival. Céljuk a civilizációtól való lehető legnagyobb elidegenedés volt. Indián identitása egész életét meghatározta.

Első gitárját még érettségire kapta nagyszüleitől. 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel közösen több száz dalt írt. Első nyilvános fellépése a Huszonötödik színházban volt. Majd énekesként csatlakozott az Ad Libitum nevű társasághoz, amellyel első estjüket 1973. március 1-én tartották. 1975 telén ismerkedett meg Másik Jánossal, akivel megírták első közös lemezüket Levél nővéremnek címmel.
1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket. 1982 és 1998 között a Katona József Színház alapító tagja volt. 1997-ben megjelent Hadiösvény című regénye, amelyet illusztrált is. 1998–2006 között volt a budapesti Bárka Színház tagja, majd 2006-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 2006-ban jelent meg a Csillagokkal táncoló kojot című válogatása indián mesékből. Ugyanebben az évben diagnosztizálták súlyos betegségét – tüdőrák –, melyből nem sikerült felépülnie. 2009. augusztus 7-én hunyt el.
Újbuda Önkormányzata 2012-ben szoborállítási tervpályázatot hirdetett Cseh Tamás énekes-dalszerző emlékére. A szobrot 2013. szeptember 6-án a Gellért téren avatták fel a tér Budafoki úthoz közelebb eső, parkosított részén, a 4-es metró kijáratával szemben.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.