Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. szombat, Ulrik

Csillaghullás – érkeznek Szent Lőrinc könnyei

Újbuda   |   2017, augusztus 11 - 14:24Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is érkezik a Perseida meteorraj, azaz a napokban sűrű csillaghullást lehet látni tiszta időben az égbolton éjszakánként.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető.A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul.

A Perseidák megfigyelését idén a holdfény erősen zavarja, a raj maximuma augusztus 12-én 14:00 és 13-a 02:30 közé várható.

A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ám a fényszennyezett belváros helyett célszerű olyan területet választani az éjszakai csillagnézéshez, ahol nincs villanyoszlop vagy kivilágított épület. Jó időben akár 60-100 meteorit is látható óránként.

Újbuda