Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Díjazták a Muzsikás Gyermektáncház vezetőjét

Újbuda   |   2018, április 19 - 13:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Littner Anita táncos, táncpedagógus kapta az idei Táncház érmet, a táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája elismeréseként. A díjazott az FMH Muzsikás gyermektánc vezetője.

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagósusoknak a munkáját, akik azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon elérhetővé. 2018-ban a Táncház Díjat Árendás Péter népzenész, a Táncház Érmet a táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája elismeréseként Balla Zoltán táncos, táncpedagógus (posztumusz); Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncos-koreográfus; Littner Anita táncos, táncpedagógus; Szávai József táncos-koreográfus kapta. A díjátadó a Táncháztalálkozó gáláján volt április 14-én.
Ezt követően az FMH kedd esti Muzsikás táncházában Szűcs Ferenc az intézmény szakmai igazgatója, valamint Zánki-Tóth Enikő szakmai vezető köszöntötte Littner Anitát. A Muzsikás gyerektáncház vezetője a 2012-ben meghalt Bakonyi Ernő táncművész tanítványa volt. A gyermektáncház népszerűségének megőrzése Littner Anitára maradt, mesteréhez hasonlóan ő is egy tanítványát, Bejczi Bálitot kérte fel segítőjének.

A világhírű Muzsikás együttes egyike volt a magyar táncház-mozgalom elindítóinak. Tradicionális népzenére épülő estjeiket minden kedden az FMH-ban tartják kisgyerekes családoknak. - Ez lelki ügy - fogalmazott a Kossuth-díjas Hamar Dániel, a zenekar alapító tagja. A bőgős szerint felemelő érzés látni azt, ahogy a gyerekek először kerülnek kapcsolatba a magyar népzenével, a hangszerekkel. - Ez egy magvetés – mondja.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.