Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Díszítők a B32-ben

Újbuda   |   2017, március 31 - 10:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Díszítők című darab nemcsak humoros, komoly pszichológiai kérdéseket is boncolgat. Az eredetileg 2014-es színművet idén Dolmány Attila rendezte meg kisebb-nagyobb átalakításokkal. A nyilvános főpróbán, március 30-án láthattuk először a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Mi történik, ha hat ember egy kis térben ragad? Felszínre kerülnek az egymással, de leginkább saját magukkal kapcsolatos problémák. A Díszítők című darabban hat színházi díszítőre rázárult szobájuk ajtaja, pedig dolguk van. A nézők elfoglalták helyüket, az ügyelő folyamatosan felszólítja a színészeket és a dolgozókat is a kezdésre, de az ajtó nem nyílik. Az előadás elkezdődött, de később kiderül: a szobában ragadt díszítőknek közel sem ez a legnagyobb problémájuk. Látszólag egymásnak esnek szavakkal, ugyanakkor a monológjaikból kiderül: magukkal, az életükkel, nehéz sorsukkal vagy kilátástalan jövőjükkel küzdenek igazán.

Erdélyi Tímea, Szentirmai Zsolt, Karácsonyi Zoltán, Tarján Péter, Gamer Csaba és Fehér Tibor már korábbról ismerték egymást, a színmű zárt szituációja miatt még hamarabb összekovácsolódtak. Dolmány Attila rendező elárulta, nagy átalakításokon ment át a darab. Teljesen mentes lett az aktuálpolitikai utalásoktól, inkább csak általánosságban érintette ezt a kérdést. Több lett benne a humor is, de ez a valós mondanivalót nem befolyásolja. A rendező szerint mint minden darab, ez is új kihívást jelentett, és annak örülne, ha a nézők az előadást követően elgondolkoznának a látottakon.

A Díszítőkben Erdélyi Tímea volt az egyetlen női szereplő. Azt mondta, a karaktere több árnyalatot is mutat: minden női néző legalább egy tulajdonságát látva magára ismerhet. A színésznő nagyon élvezte a közös munkát kollégáival, és azt mondta: karaktere kidolgozásához rengeteg rendezői segítséget kapott.

Vajon kijutnak a díszítők a zárt falak mögül? Március 31-én, április 7-én és május 12-én kiderül a B32 Galéria és Kultúrtérben (Bartók Béla út 32).

H.S.

A darabbal kapcsolatos további részletek, interjú Erdélyi Tímeával és Fehér Tiborral az áprilisi Pont magazinban olvasható.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.