Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Editors restent! (Szerkesztők maradunk)

Újbuda   |   2015, január 8 - 15:45
Nyomtatóbarát változatSend by email


Mint minden mély érzésű embert, szerkesztőségünk tagjait is sokkolta a francia Charlie Hebdo szatirikus kétheti lap szerkesztősége és a munkatársai ellen 2015. január 7-én elkövetett terroristatámadás. A napi sajtóban megjelent írások hátborzongató beszámolói mellett több publicista foglalkozott a témával. Egyetlen sajtótermék sem kerülte ki a hírt – néhányan legalább olyan megosztóan és gondolkodásra ösztönzően fogalmaztak, mint a merénylet célpontjává vált lap. A nemzetközi és a magyar sajtó többsége barbár cselekedetnek titulálta. Ezzel mi nem szállunk vitába – én biztosan nem. Ám a támadás jellemzése - ahogyan a merénylet is - tovább mélyítheti a kétféle kultúra, kétféle társadalom közti szakadékot, szegregációra, elszigeteltségre ösztönöz.

Az európai országok közösségének, az államok vezetőinek és elsősorban a társadalomnak – január 7-e óta kötelezően –, meg kell fogalmazniuk a megfelelő kérdéseket, hogy megválaszolásukkal képesek legyenek megakadályozni az ilyen helyzeteket, maguk mellé emeljék az olyan társadalmakat, ahol ma még a szélsőségek jelenthetnek kiutat a kilátástalanságból. Ne a terrorizmus legyen a válasz a szellemi szabadságra!

Valóban a nyugati kultúra tekinthető-e a mai civilizáció törzsének; háborúban áll-e a Nyugat az arab világ szélsőségeseivel; akar-e a Nyugat ismét zárt társadalmat kialakítani? Ha megvannak a megfelelő kérdések – nem tudom, ezek azok-e – , akkor megválaszolásukkal könnyen modellezhető, milyen irányba kell elindulnia Európának. A kérdések keresésében elvitathatatlan a sajtó szerepe, legyen bár független vagy nem független. A sajtó gondolatokat ébreszt és kérdéseket tesz fel - ha úgy tetszik, provokál, ám ez nem indok arra, hogy valakik fegyvert ragadjanak és halomra lőjenek embereket, csak azért, mert a gondolkodásuk más irányú.

Szerkesztőségünk is fejet hajt az áldozatok és munkájuk előtt, kiáll a sajtó és a tömegtájékoztatás meghatározó szerepe mellett.

Hőnyi Gyula

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.