Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. kedd, Piroska

Egyéni fejlesztés a Kürtben

Újbuda   |   2021, november 23 - 11:30Nyomtatóbarát változatSend by email

A rád szabott iskola – állítja magáról a Kürt Alapítványi Gimnázium, amely 51 választható tantárgyával minden lehetőséget megad a diákoknak, hogy azt tanulják, amihez kedvük van. Az alternatív kerettantervvel működő intézmény módszertanába az önkormányzat delegációja is betekinthetett.

Jó hangulatú órára nyitja rá az ajtót az igazgató, hogy a látogatók megtapasztalják, mitől más a Kürtben tanulni, mint máshol. Elnézve a tanárokat tegező tanulókat – akik sokkal inkább mentort látnak oktatóikban, mint felettes vizsgáztatót – egyértelmű a különbség. A kiváló eredményekkel büszkélkedő intézményről László Imre polgármester és az önkormányzat vezetői is sokat kérdeznek, Molnár Lajos igazgató pedig nem mellesleg megköszöni az évek óta tartó segítő hozzáállást. Nemrég Újbuda az iskola ablakcseréjét támogatta, most pedig a tetőfelújításhoz és egy alagsori beázáshoz nyújtottak anyagi segítséget azzal, hogy az intézmény lelakhatja bérleti díjából a költségeket.
A Kürt Zrt. 2006-ban kapta meg a kerülettől a korábban is iskolaként működő épületet, ahol olyan személyiségközpontú gimnáziumot működtetnek, amelyben nemcsak a tehetős diákok kapnak lehetőséget. – Van nagyon gazdag és nagyon szegény tanulónk, van köztük vidéki, városi, külföldi, sajátos nevelési igényű és roma származású. Szociális bizottságunk akár tandíjmentességet is ajánlhat az érintetteknek – sorolja Molnár Lajos. Úgy véli, itt mindenki kiteljesítheti magát, felelős döntéseket hozhat, amihez támogatást kap, ugyanakkor viseli azok minden következményét. Épp úgy, ahogy a való életben.
A 432 gyermeket oktató gimnáziumban demokrácia van, és nem pusztán a kirakatban, hanem szervezeti garanciákkal támogatott, ellenőrizhető formában. A diákok, a tanárok és a szülők egyenrangú iskolapolgárokként együtt alkotják a Kürt-tanácsot, a legfelsőbb döntéshozó szervezetet. A személyre szabott oktatás garanciája a széles képzési paletta: az alaptárgyak mellett több mint 50 választható tárgyat, 44 fakultációt és 34 szakkört hirdetnek meg, melyek között ott van a csillagászat, a politikatudomány, az improvizáció, vagy az önismeret is. A szigorúan centralizált, az iskolák önállóságát felszámoló kormányzati oktatáspolitika árnyékában erre alapítványi mivolta jogosítja fel a Kürt gimnáziumot. Ám ez sem magától értetődő, hiszen az országban összesen 15 iskolának sikerült egyedi pedagógiai programot elfogadtatnia a minisztériummal.
Az önkormányzati látogatás a Kürt Zrt. gazdagréti központjában folytatódott, ahol az alapító, Kürti Sándor vezette körbe a vendégeket, és mesélt üzleti sikerei titkáról.

T. D.