Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Elég férőhely van az általános iskolákban

Újbuda   |   2018, június 21 - 09:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több helyen volt idén is erős túljelentkezés a kerületi általános és középiskolákban. Az önkormányzat – az állami illetékesekkel együttműködve – bővítési és fejlesztési döntésekre készül.

Szeptemberben 37 első osztályt indítanak a helyi általános iskolákban, összesen 1011 kisdiákkal. Az előző tanévben 39 osztály indult 981 elsőssel. A szülők már tudják, melyik iskolába kísérik majd gyereküket az első tanítási napon, hiszen az intézmények április 27-éig tájékoztatták őket. Helyhiány miatt senkinek sem kell máshová mennie, a lakóhely szerinti körzetes iskolákban mindenki elkezdheti a tanulást.
A középiskolákban is lezárultak a felvételik. Ha valaki még nem jutott be sehová, vagy valamiért változtatni akar, akkor az augusztus 31-éig megtartandó rendkívüli felvételi során kérheti felvételét oda, ahol maradtak betöltetlen férőhelyek – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.
– Több kerületi középiskolában is túljelentkezés volt, ez mindig így van – mondta Molnár László alpolgármester a Kamaraerdei Ifjúsági Központban megrendezett Pedagógus Est alkalmával. Hozzátette: az önkormányzat a Dél-Budai Tankerületi Központtal együttműködve fejlesztéseket és bővítéseket kezdeményez, mivel egyre többen laknak Újbudán. A beruházások alapvetően a tankerületi központhoz tartoznak, ezeket az állam finanszírozza. Az alpolgármester az Érdi utcai (Farkasréti) Általános Iskolát és a Lágymányos–Szentimreváros területén található intézményeket említette példaként a fejlesztésre megérettek között. – A tervek már készen vannak – tette hozzá.
Az Újbudai József Attila Gimnáziumban a kapacitásoknak megfelelően négy osztály indul szeptemberben: angol, francia és spanyol, nyelvi orientációs, valamint emelt szintű matematika és biológia tagozatokkal.
– A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban három és félszeres volt a túljelentkezés – mondta el Bánáti István igazgató. Az intézménybe a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének (KIFIR) egyeztetett felvételi jegyzéke alapján hatvanan kerülhetnek be a következő tanévtől. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Speciális Szakiskolája is nyilvánosságra hozta már honlapján a 9. előkészítő évfolyam ideiglenes felvételi jegyzékét.

A rendkívüli felvételi eljárás már nem része a KIFIR-nek, de az Oktatási Hivatal segítséget nyújt a kereséshez az általános iskoláknak, a szülőknek és a tanulóknak. A középfokú intézmények által a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyek keresésére szolgáló program is elérhető a honlapon. A rendkívüli felvételi eljárásban való részvétel módját és feltételrendszerét a fogadó középfokú iskola igazgatója határozza meg. Az intézmény vezetőjének pozitív döntését követően iratkozhat be a tanuló a középiskolába.

(Újbuda)LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.