Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. péntek, Adorján, Adrián

ELEVEN ősz és digitális kultúra a Bartókon

Újbuda   |   2019, szeptember 30 - 16:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Koncertekkel, családi programokkal, gasztro- és művészeti rendezvényekkel várta az érdeklődőket az ELEVEN Ősz szeptember utolsó hétvégéjén a Bartók Béla úton. A már hagyománynak számító utcafesztivál idén is Újbuda Önkormányzata és a Kulturális Tizenegy Egyesület együttműködésével jött létre.

Újbuda Önkormányzata és a Kulturális Tizenegy Egyesület kilenc évvel ezelőtt dötött arról, hogy a nagy múltú Bartók Béla utat Buda frekventált, nyüzsgő kulturális csomópontjává alakítja. A munka sikerét nemzetközi elismerés is bizonyítja, a londoni Time Out közéleti magazin összegyűjtötte a világ 50 legjobbnak tartott városrészét, ahol pezsgő kulturális élet és színes gasztronómiai kínálat jellemző. A lista 41-ik helyére Újbuda, ezen belül a Bartók Béla út is felkerült. A cikk említést tesz a környék népszerű szórakozóhelyeiről, a Gellért fürdőről, a Bartók kulturális rendezvényeiről, valamint kiemeli az ELEVEN Tavaszt, amely a testvérrendezvénye az ELEVEN Ősznek. Ez utóbbi rendezvény szeptember utolsó hétvégéjén várta a látogatókat. - Kilenc év munkája van abban, hogy a Bartók Béla út virágzó és nemzetközileg is elismert kulturális központja lett Újbudának - emelte ki Hoffmann Tamás polgármester. Elmondta, hogy a környéken folyamatosan bővül a galériák, kulturális intézmények, gasztronómiai helyek száma és kínálata. A Bartók Béla út jelen van a város kulturális palettáján és változatos programokkal várja a látogatókat.

A városi séták kedvelői végigjárhatták a kerület kulturális főútvonalát, a séta bemutatta az ELEVEN Ősz fesztiválhelyszíneit, a szinte egymást érő művészeti galériákat, nagy múltú kulturális és gasztronómiai helyszíneket. A résztvevők bepillantást nyerhettek a ’20-as, ’30-as években kiépült sugárút, valamint a Lágymányos városrész múltjába, épületeinek, híres lakóinak, kávéházainak történetébe a Szent Gellért tértől a Gárdonyi térig. Az egykor Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt Bartók Béla úton az ELEVEN Ösz programsorozat keretében számos kiállítást, workshopokat, irodalmi és színházi előadásokat, koncerteket rendeztek. Az összművészeti rendezvény fókuszában ezúttal a digitális kultúra állt.

T. E.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.