Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. szerda, Edina

Elhunyt Daróci Bárdos Tamás

Újbuda   |   2019, augusztus 27 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

87 éves korában elhunyt Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy, zenetanár.

Daróci Bárdos Tamás 1931. szeptember 27-én született Budapesten, apja Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt. Diplomáját 1958-ban szerezte kitüntetéssel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzés szakon. 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanára, 1970-ig a Duna Művészegyüttes karmestere, zenei vezetője volt. A szolnoki és zalaegerszegi néptánc-fesztiválokon többször elnyerte a zeneszerzői díjat. 1971-től 1990-ig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető karmestere, 1991 óta a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet-, zeneirodalom- és népzenetanára volt.

Kiemelkedő művei a táncegyüttesek számára írt népzenei feldolgozások, táncjáték-, és táncdráma-kíséretek. Filmzenéi közül ismert a Ludas Matyi, a Szaffi és a Tetovált nő, de színházi művekhez is komponált zenét. Világhírű kórusművei a Üszküdárá vagy épp az Járd ki lábam.

Daróci Bárdos Tamás 1974-ben Erkel-díjat, 1995-ben Lyra-díjat kapott, 1997-ben Székesfehérvár díszpolgára lett, 2001-ben Apáczai Csere János-díjjal, 2005-ben KÓTA zeneszerzői díjjal ismerték el munkásságát, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

A Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a KÓTA tiszteletbeli társelnöke, a Magyar Muzsikus Fórum elnökségi tagja volt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.