Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornász

Újbuda   |   2019, június 17 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok, illetve háromszoros ezüst- és egyszeres bronzérmes tornász, Újbuda díszpolgára.

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának vasárnapi tájékoztatása szerint a Nemzeti Torna Egylet és a Vasas SC egykori sportolója hosszú betegség után, életének 95. évében hunyt el. Köteles Erzsébet 1924. november 3-án született Budapesten, 14 éves korában kezdett tornázni. Az első magyar bajnoki címét 18 évesen nyerte lóugrásban. A II. világháborút követő időszak világhírű magyar női tornászcsapatának tagja volt. Három olimpián szerepelt (1948, 1952, 1956), a dobogó tetejére a kéziszercsapat tagjaként állhatott 1956-ban Melbourne-ben. Egyéniben a legjobb olimpiai helyezése a talajon elért negyedik hely (1952). Világbajnokságon ugyancsak csapatban szerzett első helyet (1954), és az egyetemi-főiskolai világbajnokságon is többször végzett az első helyen.
Edzőként 1950-től dolgozott, sportolói pályafutása befejezése után testnevelő tanárként tevékenykedett. Tanári pályáját a Teleki Blanka Gimnáziumban kezdte. Újbudán 1956-tól tanított, 1975-ig a Bocskai úti, majd a Bikszádi út 63. szám alatti iskolában. Híres tanítványai: Taróczy Balázs, az Apjok lányok, Bencsina Ágnes, Hunyadi Emese. Több későbbi műkorcsolyázóval, futballistával ő szerettette meg a sportot. Mindig szem előtt tartotta azt az elvet, hogy a sport öröm legyen, sérülések nélkül.

A tornasportban és a ritmikus gimnasztikában is nemzetközi pontozóbíróként működött közre. Munkájának köszönhető, hogy a művészi torna és a kötelező úszásoktatás helyet kapott az iskolai tantervekben.

Reviczkyné Köteles Erzsébetet 1998-ban választották meg Újbuda díszpolgárának.

Újbuda/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.