Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Elismerés az olimpikonoknak, ösztöndíj a fiatal sportolóknak

Újbuda   |   2021, október 26 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 15-én Újbuda Önkormányzata kitüntette a kerület olimpikonjait, és kihirdette a Papp László Sportolói Ösztöndíjak nyerteseit. László Imre polgármester köszöntője után az elismeréseket Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel és Bedő Dávid sport- és szabadidő tanácsnokkal együtt adták át.

Az idei tokiói olimpián, illetve paralimpián hét újbudai sportoló is képviselte Magyarországot. Arlóy Zsófia paralimpikon asztaliteniszezőt, Hárai Balázs és Manhercz Krisztián vízilabdázót, valamint Osváth Richárd kerekes székes vívót hazaérkezésük után az Újbudai Sportágválasztón már köszönthette a kerület. Október 15-én Tóth Tamás triatlonista, Bragmayer Zsanett triatlonista és Verrasztó Dávid úszó részesült önkormányzati kitüntetésben.
Bragmayer Zsanett korábban tíz alkalommal kapott Papp László Sportolói Ösztöndíjat, és elnyerte az Újbuda kiváló sportolója címet is. Ötszörös magyar bajnok, kétszeres Világkupa-bronz­érmes, emellett Európa-bajnoki ezüstérmes, illetve negyedik helyezett versenyző, aki élete első olimpiáján, Tokióban kimagasló teljesítményével a 12. helyezést érte el. Tóth Tamás triatlonista többszörös magyar bajnok, Világkupa-bronz­érmes, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, ő a második olimpiáján a 29. helyen végzett. Verrasztó Dávid úszó hatszoros Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüst­érmes és háromszoros bronzérmes, harmadik olimpiáján a 400 méteres vegyesúszásban negyedik lett. Ő korábban szintén átvehette a Papp László Sportolói Ösztöndíjat, valamint az Újbuda kiváló sportolója címet.
Az olimpikonok köszöntése után hirdették ki, kik kaptak idén Papp László Sportolói Ösztöndíjat. – Az ösztöndíj célja, hogy anyagilag és erkölcsileg is motiváljuk azokat a fiatalokat, akik kimagasló eredményeket érnek el valamelyik sportágban – mondta Bakai-Nagy Zita alpolgármester. – A mai világban anyagi szempontból egyetlen családnak sem könnyű támogatni a gyerekek sportolását. Épp ezért nagyon fontos, hogy az önkormányzat mellett cégek is támogassák őket, akár sportszerekkel, sportruházattal, akár anyagi segítséggel – tette hozzá.
Újbuda Önkormányzata 2007-ben hirdette meg először a Papp László Sportolói Ösztöndíjat, melyet azóta is minden esztendőben odaítélnek a kerület kimagasló fiatal sportolóinak. Évről évre egyre több a pályázó, kezdetben évente tíz, majd 15 jelentkezőnek jutott, jelenleg pedig 18 főnek adja ezt a támogatást az önkormányzat.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.