Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Elkészült a mozaik a gazdagréti Szent Angyalok Templomban

Újbuda   |   2016, május 19 - 13:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hívők már láthatják a nemzetközi hírnevű Marko Rupnik római pap által megálmodott mozaikot a gazdagréti Szent Angyalok Templomban. Az alkotást egy nemzetközi csapat készítette, amelyen Jézus Krisztus, Szűz Mária és őrangyalok láthatók.

Az utolsó mozaikdarab is helyére került a gazdagréti Szent Angyalok Templomban, ahol a 175 ezer euróba kerülő művet egy nemzetközi csapat fejezte be a szlovén származású, római művész pap vezetésével. Marko Rupnik jezsuita atya alkotását már láthatják a hívők. Szederkényi Károly atya, a Szent Angyalok Templomának vezetője szerint a mű hozzájárulhat, hogy a kegyhely egyfajta zarándokhellyé is váljon.

A Jézus Krisztust központi helyen, mellette Szűz Máriát és őrangyalokat ábrázoló mozaik és más művészeti munkák adományok segítségével valósulnak meg. Az első felajánlás Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselőtől érkezett 250 ezer forint értékben. Állítása szerint, Szederkényi atyával már régóta téma volt közöttük a templom szépítése, felajánlásával példát kívánt mutatni az újbudaiaknak és a fővárosiaknak. Úgy véli a kegyhely nem csak Gazdagrét, hanem egész Budapest hírét öregbítheti.

A templomban vannak más csinosításra, kiegészítésre váró helyek. A Szent Angyalok Templom egyik oldalhajójában található kápolnában például Szent Pio-t, Magyarország egyik védőszentjét ábrázoló alkotás készül. A Francesco Forgione néven született olasz római katolikus kapucinus szerzetes korábbi kinyilatkoztatása szerint Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer gyönyörű madár repül ki.

Ha a templom minden apró részletével elkészültek, az intézményt októberben hivatalosan is felszentelhetik.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.