Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 23. vasárnap, Alfréd

Elkezdődött az idei Balassi Nyári Egyetem

Újbuda   |   2015, július 28 - 15:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 27-től négy héten keresztül ismét külföldi diákok népesítik be a Balassi Intézetet, hogy részt vegyenek annak nyári egyetemén. Az intézet 58 éve játszik vezető szerepet a magyar mint idegen nyelv és hungarológia oktatása terén. Az augusztusi programra a világ minden tájáról, közel 25 országból érkeznek diákok.

A Balassi Intézet gellérthegyi épületében zajló képzésre a külföldi egyetemek magyar szakos vagy Közép-Európa iránt érdeklődő egyetemi hallgatói jutottak be ösztöndíjjal. A hallgatók között ötödik éve vannak jelen azok a tengerentúli magyar származású diákok is, akiknek külön ösztöndíjat biztosít az intézmény, hogy szüleik, nagyszüleik nyelvét tökéletesíthessék, identitásukat erősíthessék.

A kezdők és középhaladók mellett a legmagasabb nyelvi szinten lévők is megtalálják a nekik legmegfelelőbb csoportot a tapasztalt tanárok vezetésével, a délutáni programokon pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem gyakorlaton lévő magyar mint idegen nyelv szakos hallgatói is segítik a nyári egyetem diákjait.

A programokon érdekes nyelvi feladatokkal, a magyar irodalom, történelem, filmművészet, néprajz egyes területeit érintő előadásokkal mutatják be a magyar kultúra teljességét.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időtálló alkotások négy dimenzióban  

Második alkalommal láthatók önálló tárlaton Klimo Péter látvány-, díszlet- és jelmeztervező képzőművészeti alkotásai. A közönség először tekintheti meg a művész klímaváltozásra reagáló Égő föld című alkotását a Tér Galériában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.