Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Előre tekintve ünnepelünk

Újbuda   |   2019, június 5 - 10:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán már hagyománynak számít, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én, Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatási miniszter szobránál tartanak megemlékezést a kerület vezetői. A 99 évvel ezelőtti trianoni békediktátum következtében szétszabdalt magyar nemzet összetartozását idén is a Budai ciszterci Szent Imre-templom kertjében ünnepelték.

A Budai ciszterci Szent Imre-templom kertjében megtartott ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester elmondta, eljött az az idő, amikor már nem a fájdalomra, veszteségre emlékezünk ezen a napon, hanem a magyar összetartozás feletti büszkeséget és örömünket ünnepeljük. Nem bánkódunk, hanem előre tekintve, a jövőt építve, már elfogadva a múltat, a magyar összetartozás erejét ünnepeljük – mondta. Kiemelte: ez az összetartozás nagyon szoros, élő és mindennapi, intenzív együttműködés a határon túli magyarokkal. Igyekszünk azt sem elfelejteni, hogy milyen kötelezettségei vannak az országnak azok felé, akik nem élhetnek a magyar határokon belül.

- 2010-ben az Országgyűlés egy nagyon bölcs döntést hozott, amikor meghaladva azt a traumát, tragédiát, amit trianoni békediktátum okozott minden magyar család számára, Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét - emelte ki Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője. Mint mondta, a nemzet számára az a legfontosabb, hogy alkotó életet éljen, felelős, egészséges patrióta érzéssel építse a jövőt gyermekei számára. Rámutatott arra is, hogy az egykori miniszter, Klebelsberg Kuno nem a kesergést és nem is a szónoklást, hanem az alkotó magyar hazafiságot ajánlotta a nemzetnek. - Fontos megemlékezni a múltról, azokról a történelmi eseményekről, amelyek napjainkig formálják a magyarság lelkét, tudatát, hogy okulni, tanulni is tudjunk belőle. Bárhol is legyenek meghúzva a határok, lelkileg, szellemileg, értékrendben összetartozunk. De túllépve az egykori traumákon, nem keseregnünk kell, és nem azon bánkódni, ami szétválaszt, hanem ünnepelni azt, ami összeköt. Kultúránkat, hitünket, nyelvünket - mondta.

A KDNP helyi szervezete által szervezett ünnepi megemlékezésen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Szkaliczki Csaba Örs O. Ciszt. plébános is beszédet mondott.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.