Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

Előválasztás: Újbuda a legaktívabbak között

Újbuda   |   2021, október 11 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda alpolgármestere, Orosz Anna lesz az ellenzék képviselőjelöltje Budapest 2. számú egyéni választókerületében, miután az előválasztáson megszerezte a szavazatok 68,96 százalékát.

A Momentum színeiben induló politikus összesen 8445 voksot kapott, míg a DK jelöltje, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mellett 3801-en húzták be az ikszet. Orosz Anna országos összehasonlításban az ötödik legtöbb szavazatot kapta (a listavezető Hadházy Ákos lett Zuglóban, 11 070 vokssal).
Az egész országban Zugló mellett az Újbuda jó részét magában foglaló 2. választókerület polgárai voltak a legaktívabbak: a 2018-as létszámadatot alapul véve a jogosultak 18,02 százaléka vett részt az előválasztáson.
A Budafok mellett Újbuda déli részére is kiterjedő 18. számú választókerületben újraszámolták a szavazatokat, mi­után mindössze 0,64 százalékpontnyi különbség alakult ki a két jelölt között. (Két százalékpontnál kisebb különbség esetén automatikusan így járnak el az Országos Előválasztási Bizottság előírásai szerint.) A Momentum, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt által támogatott Tóth Endre 5706 szavazatot kapott, csupán 73-mal többet, mint a jelenlegi országgyűlési képviselő, a most a DK támogatásával induló Molnár Gyula. Lapzártánkkor fejeződött be az újraszámolás, ami megerősítette a korábbi eredményt, így Tóth Endre lesz a közös ellenzéki jelölt Dél-Budán.

A miniszterelnök-jelöltek sorrendje az előválasztás első fordulójában az alábbiak szerint alakult:
Dobrev Klára (DK): 216 248 szavazat (34,84%)
Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP): 169 434 szavazat (27,30%)
Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom): 126 628 szavazat (20,40%)
Jakab Péter (Jobbik): 87 378 szavazat (14,08%)
Fekete-Győr András (Momentum): 21 050 szavazat (3,39%)

A második fordulóba az első három helyezett jutott be, de Karácsony Gergely október 8-án visszalépett
Márki-Zay Péter javára.

Fotó: facebook/Előválasztás 2021

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.