Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. péntek, Kornél, Soma

Emlékezés az aradi vértanúkra

Újbuda   |   2015, október 9 - 11:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkoszorúzták Schweidel József honvéd tábornok emléktábláját az 1848-as Forradalom és Szabadságharc hősei és az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségen, október 6-án. Az eseményen az aradi vértanú egyenes ági leszármazottai, a Schweidel József utcai társasház lakói és az önkormányzat képviselői is jelen voltak.

Gyermekkorunkban, amikor az emlékezésnek még más módja nem létezett, a nagymama egy napra mindig kikért testvéremmel az iskolából és elmentünk a Belvárosi Ferences Templomba, hogy részt vegyünk az aradi vértanúkért tartott misén – mesélte Kirtsch Annamária Schweidel József ükunokája. A Belvárosi Ferences Templom az a hely, ahova annak idején Batthyány Lajos özvegye és a család orvosa a tömegsír elől menekítette - cseppet sem veszélytelen módon - az államférfi holttestét. A szerény befalazott üreget a titkos temetést követően márványtábla fedte el, felairata a következő volt: „1849-ben okt. 6-án, az Úrban elhunyt G. B. L. Áldás és béke hamvaira.” A kőlapot befelé fordították, így a sírban nyugvó azonossága sokáig rejtve maradt.

A rendszerváltást követően újra lehetett nyíltan emlékezni: a leszármazottak nemcsak a kerületi Schweidel utcai emléktáblánál tartott ünnepségre járnak évente, de voltak Aradon, a vértanúk emlékére állított Szabadság-szobornál is, évről-évre megemlékeznek a Budai Várban a Hadtörténeti Múzeum udvarán felállított tizenhárom szobor előtt is. Néhány éve pedig a Petőfi Laktanyába is került Schweidel József emlékmű.

- Fontos, hogy a fiatalokban minél elevenebb legyen az emlékezés, hiszen a kivégzett tábornokok között volt szerb, szlovák, és német ajkú is - mondta Szabolcs Attila országgyűlési képviselő. Hozzátette: Bem tábornok zászlaja alá szabadságszerető katonák sorakoztak fel és közösen harcoltak nem csak a magyar, hanem az európai szabadságért is.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.