Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szombat, Vendel

Emlékfát ültettek a 100 éve született atyának

Újbuda   |   2017, november 20 - 14:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Faültetéssel emlékeztek Sárváry Ferenc kanonokra a Karolina úton, a Gyümölcsoltó Kápolna közelében november 17-én. Az atya 41 évig teljesített szolgálatot Szentimrevárosban. Az emlékfát Újbuda önkormányzata nevében Hoffmann Tamás polgármester és Gyorgyevics Miklós egyházügyi tanácsnok ültette el.

Elsőként Végh Pál, a Karolnia Egyesület elnöke köszöntötte a megemlékezőket, és beszélt a sokak által szeretett, különleges szervezőkészséggel megáldott atyáról, aki 2010-ben bekövetkezett haláláig szolgálta közösségét. Hívei megőrizték és tovább vitték azokat a hagyományokat, amelyeket a sokak által csak “Feri bácsiként” emlegetett atya teremtett. Sárváry Ferenc szervezte meg például azt a Boldogasszony Kórust is, amely egyházi énekek előadásával emelt a megemlékezés fényét.
Hoffmann Tamás örömmel tett eleget a meghívásnak, elmondta, hogy már sokadik alkalommal vesz részt Újbudán emlékfaültetésen, és mindig örül annak, ha egy korábban Újbudán élt kiválóságra az utókor ilyen módon emlékezik.

Gyorgyevics Miklós Újbuda egyházügyi tanácsnoka személyesen is ismerte Sárváry Ferencet, hiszen gyermekkora óta részt vett a Gyümölcsoltó Kápolna hitéletében. Elmondta, hogy “Feri bácsi” nemcsak az énekkar létrehozására buzdította a híveket, hanem számos egyesületet, cserkészcsapatot indított útjára, de az ő kezdeményezésre tartanak a Karolina úti katolikus hívek minden évben húsvéti bált is.

Győry Csaba plébános a hatodik olyan fiatal volt, aki “Feri bácsi” hatására választotta a papi pályát. A jelenleg Nógrádon szolgáló atya szerint Sárváry Ferenc alázatos, de lényegre törő lelkipásztor volt, akinek az emberség és a magyarság különösen fontos volt. Értékszemléletét átadta a kápolnába járó híveknek, akik halála után hét évvel is éltetik és őrzik a rájuk bízott értékeket.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.