Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Emléktábla a szovjet fogságba hurcolt újbudaiak tiszteletére

Újbuda   |   2016, szeptember 22 - 11:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kommunista diktatúra idején több tízezer embert hurcoltak Magyarországról a Szovjetunióba, kényszerítették őket munkára és kínozták különböző táborokban nap, mint nap. Újbudáról is ezreket vittek el, sokan nem tértek haza közülük. Nekik, a szovjet fogság újbudai áldozatainak tiszteletére avatott emléktáblát Újbuda Önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a Polgármesteri Hivatalnál.

A szovjet fogolytáborokba elhurcolt hadifoglyok tízezreire emlékezni a nemzet feladata – mondta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnök-helyettese, amikor a NEB képviseletében Újbuda Önkormányzatával közösen avattak emléktáblát a Polgármesteri Hivatal épületénél. A bizottság elnökhelyettese elmondta, a fogolytáborba hurcoltakon kívül a koncepciós pernek alig nevezhető eljárások elítéltjeire is kell emlékezni, ők a legszigorúbb szovjet koncentrációs táborokba kerültek. Szerinte a szovjet lágerek nem valamiféle véletlen kisiklás, vagy hiba következményei voltak, hanem az akkori rezsim részét alkották.

Hoffmann Tamás polgármester elmondta, a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyar nők, köztük Marczin Borbála tiszteltére egy évvel ezelőtt az Ercsi úton állított emléktáblát Újbuda Önkormányzata közösen a Nemzeti Emlékezet Bizottságával. - A második világháború után ugyanis nem csak férfiak tízezreit vitték a Gulágra, hanem magyar lányokat, asszonyokat is. Mintegy 130 ezer embert hurcoltak el így, de csak minden második élte túl a kegyetlen bánásmódot és az embertelen körülményeket – mondta a polgármester.

A kerület koszorúját Hoffmann Tamás polgármester és Szabolcs Attila, Újbuda országgyűlési képviselője közösen helyezte el az emléktáblánál.

Az avató másnapján az Elítéltek Közösségének rendezvénye keretében emlékeztek meg a szovjet diktatúra magyarországi áldozatairól. Az ünnepségen megkoszorúzták a Petőfi híd budai hídfőjénél, a Pázmány Péter sétánynál található Memento emlékművet, ahol Csernus László képviselte Újbudát.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kerékpárral Pesttől Budára  

Új biciklisáv létesült a Ferenc körúton mindkét irányban, ez a szakasz összekapcsolja a budai és a pesti kerékpársáv-hálózatot, a Petőfi híd érintésével. A nagykörúti sáv meghosszabbításának köszönhetően a pesti oldalról már közvetlenül elérhető a budai rakparti kerékpárút, azon keresztül pedig az új MOL Bubi gyűjtőállomás a BudaPart közelében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.