Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. vasárnap, Izabella, Dalma

Emléktáblát kapott a bírói függetlenség védelmezője

Újbuda   |   2014, szeptember 18 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emléktáblát avattak Juhász Andor a Kúria egykori elnökének tiszteletére, születésének százötvenedik évfordulójára. A volt bíró évtizedekig élt az Orlay utcában.

Az emléktábla avatását Bódiné dr. Beliznai Kinga egyetemi adjunktus kezdeményezte és az Országos Bírósági Hivatal állíttatta a bírói függetlenség legmegbízhatóbb és legfáradhatatlanabb védelmezőjének. Juhász Andor egykor maga indítványozta annak a társasháznak a felépíttetését, amelyre szeptember 17-én felkerült az emléktábla. Az Orlay utca 4. épülete több bírának is otthont adott, akik akkor lehettek új lakói a háznak, ha minden addigi lakástulajdonos beleegyezett. Így alakulhatott ki az a legendásan családias hangulat, ami még ma is jellemző a lakók életére.

Juhász Andor a boldog békeidőkben kezdte pályafutását, átélte az első világháborút, a monarchia szétesését, a Tanácsköztársaság hónapjait. Tanúja volt a szétszabdalt, háborús jóvátétellel terhelt Magyarország nehézségeinek, a gazdasági világválság hatásainak. Kora jogtörténeti szempontból is mozgalmas volt: számtalan korszakalkotó törvény lépett hatályba a polgári házasságról, a közigazgatási bíróságról, a tisztességtelen versenyről. Törvényszéki elnökségének időszakában szervezték meg a Központi Kerületi Járásbíróságokat Budapesten, ekkor léptek hatályba az új polgári perrendtartás és az új ügyviteli szabályok a bíróságokon. Juhász Andor sok tekintetben megelőzte korát, hiszen olyan - napjainkban is aktuális - témákról is értekezett, mint például a bírósági nyilvánosság és a bírói függetlenség intézményrendszere. Munkatársai önmagával szemben támasztott erkölcsi igényessége miatt tisztelték, elbeszéléseikből kiderül, hogy a pártatlanság mellett a szerénység volt az egyik kimagasló erénye.

Az emléktáblát Darák Péter, a Kúria elnöke és Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára leplezte le. Beszédet mondott Handó Tünde az OBH elnöke, Darák Péter a Kúria elnöke, Patyi Gergely államtitkár és Jeszenszky Sándor. Az ünnepségen részt vettek Juhász Andor unokái, dédunokái, ükunokái, valamint Hoffmann Tamás polgármester, Nyakó Zsuzsanna az OBT soros elnöke, illetve Bódiné dr. Beliznai Kinga egyetemi docens.

HL

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.