Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. hétfő, Edit

Erdélyben jártak a Don Bosco nyolcadikosai

Újbuda   |   2019, június 24 - 14:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erdélyben jártak az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola nyolcadikosai Újbuda Önkormányzata, az M6 L.O.G. Kft. és a Savio Alapítvány támogatásával. Segítségükkel minden olyan gyermek részt vehetett az utazáson, akinek egyébként nem lett volna rá lehetősége. Szepesfalvy Kornél beszámolója.

Egy erdélyi kirándulás nyolcadikosként egyszerre szól az emlékezésről és az együttlétről. Az út olyan hosszú és kacskaringós, mint amilyennek mi érezzük sokszor az iskolai hétköznapokat, tele emlékekkel és ellentétekkel. Az utazáson megtapasztalhattuk a legnagyobb szélsőségeket: volt, hogy szél, vagy hó ostromolta a kabátunkat, máskor az evező alól felfröccsenő víz. Egy rövidebb aradi megemlékezés után elértük Vajdahunyad várát, ami a magyar történem meghódíthatatlan erődítményeként áll Erdély közepén. Ez a vár emlékeztetett azokra a csatákra, melyek Erdély területén folytak a magyarok szabadságáért. Imát mondtunk előttünk élt erdélyi magyarokért a szállásunk közelében lévő régi alvinci templomban, láthattuk Gyulafehérvárt, Tordán a hasadékot és a sóbányát, Gyergyószárhegyet, Gyimesbükkön az ezeréves határt, felmehettünk a csíksomlyói nyeregbe, leereszkedhettünk a Békás-szorosba, csónakázhattunk a Gyilkos-tavon, megismerhettük Kolozsvár nagy jelentőségű helyeit. A legemlékezetesebb pillanat az volt, mikor felnézhettem a Gyilkos-tavi hatalmas sziklaszirtekre, melyek érzékeltették földhözkötöttségünket.

Amikor az ellentétekre gondolok a rettenetesen hosszú utazás és a vendéglátás szívélyessége jut eszembe. Jó volt imádságban elcsendesedni, azt érezni, hogy itt is otthon lehetünk, hogy a közös múlt valóban közel tudja hozni az embereket. Hiába volt szélsőséges az időjárás, mi mindig találékonyan kezeltük azt. Rengeteg dolog történt velünk az Erdélyben töltött héten, többször kellett változtatni terveinken külső körülmények miatt, de mindazt, amit közösen átéltünk, akárcsak az együtt töltött Don Boscos éveket, mindannyian magunkkal visszük.

Fotó: Márkus Ákos

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hatástalanították a bombát  

A Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei vasárnap délben hatástalanították a Szent Margit Gimnáziumnál még hétfőn, egy építkezésen talált második világháborús, 250 kilogrammos amerikai légibombát, a rendőrség feloldotta az útlezárásokat. A lakásukból ideiglenesen kiköltöztetett szentimrevárosi lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várták, amely a zárás idején befogadóhelyként üzemelt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.