Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Erdőápolás Kamaraerdőn

Újbuda   |   2019, március 19 - 10:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ebben az évben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a Kamara-erdő területén hat részletében ritkítják az erdőt. A nevelő vágások azért szükségesek, hogy az erdő megfelelően tudjon fejlődni. Az egészséges, életerős fákat segítik azzal, hogy a növekedésüket akadályozó egyedeket eltávolítják.

A Nagyrét és a Kamaraerdei út között mintegy hathektáros területen egyéb termelést fognak végezni. Ez olyan fakitermelés, amely után nem keletkezik erdőfelújítási kötelezettség. A Nagyrét lejtő mellett növedékfokozó gyérítést végeznek 0,68 hektáron, ami a középkorú, illetve érett faállományokban a vastagsági növekedést segíti elő. A Kamaraerdei út mellett három hektáron törzskiválasztó gyérítésre van szükség. Ez a fiatalabb állományokban az ígéretes fák kiválogatására, illetve a magassági növekedés elősegítésére irányul. A Kamaraerdei út közelében, a Szép utca meghosszabbításában egy 0,08 hektáros foltban tarvágást terveztek, ami az ott található összes fa egyidejű kitermelését jelenti.
A Susulyka utca mentén kéthektáros területen készletgondozó használatra kerül sor, ilyenkor a folyamatos erdőborítás fenntartása mellett hajtanak végre vegyes korú és szerkezetű erdő kialakítását célzó fakitermelést. Kőérberek területén, a Vadászhegy és a Balatoni út között 0,73 hektáros területen elegyarány-szabályozó tisztítást fognak végezni, ami a különböző fafajok arányát szabályozza.
A növekvő fáknak nagyobb térre van szükségük, eltérő adottságaik miatt különböző méretűek lehetnek, miközben egymással versenyeznek a fényért, a vízért és a tápanyagokért. Ebbe a folyamatba szakértelemmel kell beavatkozni, hogy a legjobb összetételű és adottságú erdő alakuljon ki.
További információk a www.parkerdo.hu honlapon találhatók.


(Pilisi Parkerdő–Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.