Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Érettségire ösztönző matematikaverseny indul

Újbuda   |   2020, január 15 - 15:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult a BME Természettudományi Kara által indított, 9-12. évfolyamosok érettségi felkészülését ösztönző matematikaverseny. A programhoz bárki, bármikor csatlakozhat a BME Alfa honlapon.

A Műegyetem karai által fenntartott BME ALFA interaktív gyakorlófelületen szervezett matematikaverseny célja, hogy motiválja a középiskolásokat a matematika érettségit megelőző időszakban. A pontverseny két részből áll: levelező szakaszban április 6-ig a kéthetente kitűzött, online elérhető feladatsorokat összesen hat fordulóban, az adott határidőig lehet megoldani. Az első forduló feladatait január 27-ig lehet beküldeni, a döntőt, amely egyben díjkiosztó is, a BME Matematika Intézetében tartják majd.

A versenyen érintett témakörök, a megoldandó feladatok az érettségire való felkészülésben segítenek, továbbá megmutatják a Műegyetemen is elvárt tudásanyagot akár a természettudományi, akár a műszaki, gazdasági területen továbbtanulásukat tervezőknek – mondta Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézetének egyetemi docense, a verseny felelőse.

A vetélkedő nyitott, azaz bárki, bármikor, bármelyik kategóriába bekapcsolódhat, csatlakozni ingyenes regisztrációval lehet a BME Alfa honlapon.

forrás:BME

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.